Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je 30. listopada 2021., u službi dežurstva, ispitalo dvojicu 43-godišnjaka zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv zdravlja ljudi neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama.
Postoji osnovana sumnja da su dvojica 43-godišnjih osumnjičenika, zajedno s još dvojicom muškaraca od rujna 2020. godine do 18. kolovoza 2021., u Islamu Grčkom, postupali sukladno prethodnom međusobnom dogovoru u cilju da se nepripadno materijalno okoriste proizvodnjom i daljnjom prodajom droge na ilegalnom tržištu.

Nakon što je drugoosumnjičenik povezao dvojicu 43-godišnjaka s vlasnikom trgovačkog društva i zakupcem dijela čestice zemlje u vlasništvu Republike Hrvatske, koji je u ovom slučaju prvoosumnjičenik, zajednički su stvorili plan da će na dijelu polja, na površini od 21.000 kvadratnih metara, zasaditi i uzgojiti marihuanu, nalik na konoplju koja je inače bila zasađena.

Osnovano se sumnja da je trećeosumnjičenik za posao sadnje droge marihuane osigurao novčana sredstva te pribavio najmanje 7.728 sjemenki marihuane, kao i materijal potreban za izgradnju plastenika neophodnog za rast sadnica droge. Sva četvorica potom su zajedno izgradili plastenik te angažirali više osoba koje su sadile sjemenje u plastične posude.

Osnovano se sumnja da su trojica njih zalijevali tako posađene sadnice i brinuli se o njihovu rastu, dok je jedan od 43-godišnjaka financirao troškove podizanja sadnica, kao i plaćanje radnika na plantaži, za što je prvoosumnjičeniku isplatio oko 100.000 kuna. Tereti ih se da su posadili najmanje 7.728 sjemenki marihuane te su vodili brigu o rastu i uzgoju posađenih biljaka marihuane čije lišće i cvjetni vrhovi sadrže više od 0,3 posto tetrahidrokanabiola (THC-a). Biljke su narasle do visine u prosjeku od oko 163 cm, te sadrže 8.860,15 kilograma marihuane.

Sucu istrage Županijskog suda u Zadru je predloženo da se protiv dvojice 43-godišnjih osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage je prihvatio prijedlog državnog odvjetnika i osumnjičenicima odredio istražni zatvor. Prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik već nalaze u istražnom zatvoru po prijedlogu državnog odvjetništva.