Plaža Borik, kakvu zadarska javnost poznaje, nije više pod koncesijom jer to DORH nije dopustio, doznajemo od pročelnika za pomorstvo Krešimira Laštre koji nam je otkrio zbog čega je izostala koncesija na tu hotelsku plažu.

Problem je u nedovršenim postupcima uknjižbe pomorskog dobra zbog čega se vode sudski sporovi s hotelskom kućom koja je osporavala granice pomorskog dobra. Do kraja godine na sudu i u katastru bi se trebalo donijeti novo rješenje, nakon čega bi i taj dio plaže išao na natječaj za koncesiju, najavio je pročelnik Laštro.

Pročelnik Laštro zapravo je razjasnio kako je koncesija na skupštini u srpnju dana samo za dio plaže ispod kampa.

Postupak je počeo u veljači ove godine. Županijska skupština prihvatila je odluku o  koncesiji na 10 godina za ukupnu površinu od 22.347 m², od čega je obuhvat kopnenog dijela 11.190 m², dok na morski dio otpada 11.157 m².

Do lani se desetogodišnja koncesija za plažu Borik odnosila na područje od 48.240 četvornih metara. Tada očito granice pomorskog dobra nisu bile sporne ili je sve prošlo ispod radara. Ulaz naplate bio je u južnom dijelu hotelskog područja Borika, od ugostiteljskog objekta Famous gdje je rampa pa sve do dijela koji je bio dio kampa, sada prvi put pod koncesijom.

- Onaj dio gdje i dolazi najveći broj ljudi nije obuhvaćen ovom koncesijom, izjavio je Laštro u srpnju prilikom dodjele koncesije. To znači kako veći dio plaže ostaje u općoj upotrebi te se neće naplaćivati ulaz na plažu. Tu se jedino mogu davati koncesijska odobrenja za morske radosti i plažne rekvizite, što je u nadležnosti Grada Zadra.

To je ta tzv. hotelska plaža koja obuhvaća i famozne „daske" na Boriku, a u koju se u proteklih deset i više godina davanja koncesije nije puno uložilo. U ovaj novi dio pod koncesijom počelo se ulagati, provjerio je ljetos osobno pročelnik Laštro.

Do te plaže smo došli kroz pitanje o Povjerenstvu koje nadzire područja pomorskog dobra pod koncesijom. To oni rade prema godišnjem planu koji ima od 80 do 120 pregleda, ustvrdio je Laštro.

Zadarska županija, prema informaciji koju smo dobili od resornog pročelnika, povećala je prihod od koncesijske naknade sa četiri na šest milijuna kuna, kazao je pročelnik Krešimir Laštro.