U popratnom programu Sabatine Ministarstvo poljoprivrede RH ove će godine promovirati projekt ocjenjivanja vina hrvatskih autohtonih sorata pod nazivom „VINA od DAVNINA„. Šampionom u kategoriji bijelih vina redovite berbe - regije Dalmacija proglašen je Pošip 2019. Kraljevski vinogradi d.o.o., Zadar, kao najbolje ocijenjeno bijelo vino Hrvatske (rezultati 4. Ocjenjivanja vina hrvatskih autohtonih sorata).

Na ocjenjivanje vina u ovom projektu prijavilo se 84 proizvođača sa 164 uzoraka vina proizvedenih od 31 autohtone sorte različitih godina berbe (2012. - 2020. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi te vina od prosušenog ili prezrelog grožđa kao i pjenušava vina.

Organizator ovog projekta je Ministarstvo poljoprivrede, suorganizator Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu te partneri Agronomski fakultet u Zagrebu, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču te Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Cilj projekta je promocija vina hrvatskih autohtonih (izvornih) sorata i Hrvatske kao autentične vinske zemlje.

- Ovo je još jedno u nizu priznanja za vina vinarije Kraljevski vinogradi, ali jako značajno jer se radi o najdragocjenijoj vinskoj bijeloj sorti Dalmacije, pošipu koji se uzgaja u ovim krajevima još od vremena starih Grka. Pošip je jedna od najznačajnijih autohtonih sorti Hrvatske koja je posebno bila poznata po izvrsnim rezultatima na otoku Korčuli i Južnoj Dalmaciji, ali zadnjih 5 godina naša vinarija daje ponajbolju kvalitetu vina pošip, što u kontinuitetu dokazuju odličja sa Decanter-a, Mundus vini i drugih svjetskih natjecanja, rekao nam je voditelj vinarije, enolog Nikola Potočnjak.

- Treba napomenuti kako i vino Rose 2020. iz redovne proizvodnje vinarije Kraljevskih vinograda nosi laskavu titulu najboljeg vina rose u Dalmaciji. Sve je to rezultat jednog od ponajboljih položaja naših vinograda u sjevernoj Dalmaciji, izrazito kamenitog tla, ugodne zadarske klime, rada i strasti u uzgoju grožđa, pravljenju i njegovanju vrhunskih vina Punta Skala. U vinogradima na vrhu južne padine iznad Petrčana kušaonica Kraljevskih vinograda pruža mogućnost kušanja svih vina iz palete proizvoda naše vinarije, kaže nam direktor Zoran Pantalon.

Čestitamo vinariji Kraljevski vinogradi koja sa svojim brendom „vina Punta Skala" vrši promociju Zadra, osvajajući šampionske titule za svoja vina, kao autentičnog turističkog proizvoda i važnog dijela gastronomske ponude Hrvatske.