Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu provedbe projekta AdriaClim održala je u petak 29. listopada 2021. godine drugi info dan na Sveučilišnom poljoprivrednom dobru Baštica i predstavila javnosti inovativno rješenje za sakupljanje vode iz vlage u zraku Aquaweb.

„Projekti financirani sredstvima Europske unije alat su kojim pokušavamo smanjiti posljedice klimatskih promjena. Vremenski ekstremi više nisu rijetkost nego su postali učestali, a sve je to posljedica klimatskih promjena. Na to se ne smijemo oglušiti nego moramo djelovati. Upravo je zato i u razdoblju koje je pred nama Europska unija stavila veliki naglasak na zelenu tranziciju, tj. poticanje kružne ekonomije, ekološke proizvodnje, energetske učinkovitosti i brojnih drugih aktivnosti s kojima se nastoje smanjiti štetne posljedice našeg ljudskog djelovanja na planet", kazala je ravnateljica Agencije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković.

„Sredstva osigurana projektom AdriaClim uz danas predstavljeni inovativni sustav Aquaweb, omogućuju i nabavu kamiona cisterne koja će pružiti bolju vodoopskrbu ruralnih područja koja u ljetnim mjesecima imaju nestašicu pitke vode", dodala je.

Aquaweb na Baštici je prvi izrađeni u Zadarskoj županiji, ali i Hrvatskoj. Ovaj inovativni sustav prikuplja vlagu iz zraka i omogućuje navodnjavanje u sušnim razdobljima kad presuše izvori vode.

„Aquaweb je osmislila studentska ekipa u Americi kad smo 2017. dobili i nagradu za rješenje prikupljanja vode iz zraka, ali je bilo za urbane sredine gdje se ljudi sve više bave malom poljoprivredom, uzgojem povrtlarstva ili zelenih vrtova. Oni su pokušali naći na koji način ćete sada na velikoj zgradi imati vodu. Bila je to inicijativa na koji način urbanim sredinama omogućiti lokalnu opskrbu vodom i pronaći materijale koji bi pomagali na zgradama, vrtovima i krovovima da se voda apsorbira iz zraka i na neki način iskoristi", objasnila je doc. dr. sc. Anamarija Frankić te podsjetila kako uvjeti klime utječu na količinu vode koja se prikupi kroz Aquaweb. „Moramo shvatiti da nema jednog rješenja za problem nego moramo nalaziti rješenja koja su multifunkcionalna".

Detalje projekta je predstavila voditeljica projekta u Agenciji ZADRA NOVA, dr. sc. Martina Vukašina: „Glavni cilj projekta je razviti inovativne modele razmišljanja koji će se implementirati u planove i strateške dokumente za prilagodbu klimatskim promjenama. Pilot lokacija na Baštici ima fokus na održivo upravljanje vodnim resursima, pa se u sklopu projekta nabavlja i kamion cisterna za distribuciju pitke vode u ruralnim krajevima županije. Također, organizirali smo set radionica i predavanja o biomimikrijskim rješenjima za navodnjavanje. Ovaj pilot projekt je nukleus na kojem će se razvijati nove projektne ideje u službi implementacije ovakvih rješenja u poljoprivredni."

Uz Agenciju ZADRA NOVA, partneri iz Hrvatske su Institut Ruđer Bošković, Institut za oceanografiju i ribarstvo Split, Dubrovačko-neretvanska županija, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije te Istarska županija.

Projekt AdriaClim, punog naziva „Climate change information, monitoring and management tools for adaptation strategies in Adriatic coastal areas" ukupne je vrijednosti 8.823.415,00 eura, dok bespovratna sredstva iznose 7.499.902,75 eura. Ukupan proračun s kojim raspolaže ZADRA NOVA iznosi 319.550,00 eura. Projekt se sufinancira iz Programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska 2014. - 2020.