Početko ovog tjedna aktiv ravnatelja srednjih škola Hrvatske imao je dvodnevni skup na kojem im je ministar Radovan Fuchs rekao kako će se nastava u školama odvijati kao i do sada. Na istom skupu, ravnateljima su prezentirani podaci istraživanja o posljedicama on- line nastave, a koji nisu nimalo obećavajući za razvoj generacija mladih koji su školu zamijenili tabletima u prošloj školskoj godini

Tijekom tjedna dolazi do promjene - uvodi se samoizolacija svih učenika jer se prelazi na on-line nastavu kako bi se u 9 dana smirila zaraza koje je, kažu epidemiolozi, oni najveći širitelji. A nisu cijepljeni! Nakon toga se oglasio Županijski stožer i ravnateljima je dano da sami odluče po kojem će modelu nastaviti nastavu u utorak.

I onda se danas u javnosti oglasio Županijski stožer kojeg vodi dožupan Šime Vicković priopćenjem kojeg prenosimo:

"S obzirom da se u javnosti govori o prelasku svih škola na on - line nastavu te da Stožer civilne zaštite Zadarske županije ne donosi Odluke o načinu održavanja nastave u školama, već to rade lokalni stožeri uz suglasnost osnivača., županijski Stožer je u konzultaciji sa Službom za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar dao preporuku školama da nastavu za dane 4. i 5. studenog održavaju po A modelu, a na model C škola može prijeći ako to zahtijevaju epidemiološki uvjeti.

Odjel za obrazovanje, kulturu i sport Zadarske županije o tome je obavijestio sve škole kojima je osnivač Zadarska županija.

U obavijesti uz ostalo stoji da prelazak na drugačiji model održavanja nastave mora biti proveden sukladno dokumentu Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2021./2022., kojeg je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u kolovozu 2021. godine. U tom dokumentu je naveden način promjene modela nastave, te su ravnatelji škola zamoljeni da postupaju sukladno navedenom i osnivaču dostavite traženu dokumentaciju, ukoliko imaju potrebu mijenjati model nastave, tako se ogradio Županijski stožer.

Pročelnik Ivan Šimunić izjavio je da se radi o desetak škola koje su izabrale model C a zbog učenika nije htio reći koje su to škole. Kao da su učenici i nastavnici tih škola "okuženi".