U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelima hospitalizirana su 32 bolesnika od kojih je 4 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na liječenju je 14 pacijenata oboljelih od koronavirusa, izvijestili su danas iz Stožera civilne zaštite. Dan ranije bilo je 29 hospitaliziranih, od kojih je troje na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na liječenju je 18 pacijenata.

Preko Stožera civilne zaštite stiglo je priopćenje iz zadarske bolnice kojim se apelira na građane da se cijepe kako bi se izbjegla gužva na COVID odjelima koji su u proteklih par dana popunjeni za preko 50 posto.

"Nažalost, unatoč višemjesečnim apelima čak do 90 posto hospitaliziranih bolesnika je necijepljeno, i s težim simptomima bolesti. Stoga smo bili primorani otvoriti dodatni Covid odjel, s posljedičnom reorganizacijom rada. Isto tako, unatoč strogim epidemiološkim mjerama koje su poduzete kako bi se spriječio prodor virusa u zdravstveni sustav, sve je teže kontrolirati širenje zaraze te su sve češći slučajevi prodora virusa na odjele, ili putem pacijenata ili putem zdravstvenog osoblja. U posljednjih par tjedana koronavirus se preko zaraženog pacijenta proširio na Odjelu hematologije, a velikim naporima širenje je suzbijeno u roku od nekoliko dana. Najnoviji slučaj prodora virusa dogodio se na Odjelima hemodijalize i očnog odjela gdje je zaraženo 7 pacijenata i 11 djelatnika. Svi novozaraženi su adekvatno zbrinuti prema postojećim protokolima, a pokrenute su i predviđene procedure s ciljem sprječavanja daljnjeg širenja zaraze.

Želimo napomenuti da je Opća bolnica Zadar unatoč epidemiji koja traje već više od godinu i pol dana i velikom broju zaraženih hospitaliziranih osoba te činjenici da je ovoga ljeta bolnica bila izložena velikom pritisku turista, povećala rad tijekom poslijepodnevnih sati kroz hladni operativni program kako bi nadoknadili odgođene operativne zahvate te tako smanjili liste čekanja. U ovakvim uvjetima izuzetno je teško raditi te kontrolirati probijanje virusa u zdravstveni sustav, posebno kada se zna da veliki broj osoba nije cijepljen, a epidemioloških mjera se gotovo više nitko i ne drži, navodi se iz Ravnateljstva bolnice u kojoj je od 1. listopada na snazi obavezna COVID potvrda za bolničko osoblje.

- Zato ističemo još jednom kako je jedini način suzbijanja epidemije i smanjenja pritiska na zdravstveni sustav što veća procijepljenost te i dalje strogo pridržavanje propisanih mjera. U suprotnom ćemo nažalost morati dodatno širiti kapacitete za zbrinjavanje Covid bolesnika s posljedičnom reorganizacijom, ali i posljedičnim smanjivanjem svih ostalih zdravstvenih usluga, najavili su iz zadarske bolnice.