Rebalans proračuna nije jedina točka odbijena na Gradskom vijeću - vijećnici SDP-a, Akcije mladih i NL Enija Meštrovića odbili su prijedlog Odluke o stavljanju izvan snage Odluke o visini turističke pristojbe za brodove na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu kada se brod nalazi na vezu u luci ili sidrištu luke na području Grada Zadra za 2022. godinu.

Pročelnik Ivica Katić objasnio je kako je u Zadru u pretpandemijskoj godini zabilježeno 150 ticanja s nešto manje od 200 tisuća gostiju, a u cijeloj 2020. i 2021. manje od šest tisuća gostiju.

- OD svih gospodarskih grana koronavirus je ostavio najviše traga na kruzing industriji. Mi smo donijeli odluku o naplati maksimalne turističke pristojbe za pristajanje na Poluotoku, ali držimo da u situaciji kada su brojke ovoliko niske trebamo napraviti iskorak, a u 2023. godini možemo ih uvesti ponovno u maksimalnom iznosu. Da smo ove godine imali pristojbu, imali bismo svega 5 tisuća kuna prihoda, obrazložio je Katić.

Ante Rubeša ponovio je neslaganje koje je na nadležnom Odboru izrazio s Dritom Dunatov.

- Kruzing kompanije imaju dovoljno sredstava za obavljanje svoje djelatnosti. Osim toga Zadar nije pogodan za kruzing kompanije, moraju ulaziti i izlaziti kod Silbe, a koliko je njihova kupovna moć govori to da oni obično samo prošetaju gradom, popiju kavu i kupe magnetić, Multinacionalnim kompanijama radimo ustupke a zakupcima javnih prostora u vrijeme zatvaranja odgođena je naplata jednog mjeseca, iako nisu radili tri mjeseca, rekao je Rubeša. Koliko je njihova moć i koliko troše istaknula je jako malo i nikako, šetaju, popiju kavu, kupe magnetić. Multinacionalnim kompanijama radimo ustupke a svim zakupcima javnih prostora je samo odgodio naplatu jednog mjeseca a svi su bili zatvoreni preko 3 mjeseca, rekao je Rubeša.

Botić je dodala da Zadar nema strategiju kruzing turizma i nije uopće sigurna da ima interes u dolasku većeg broja takvih turista koji prenaprežu kapacitete, dok je Marko Pupić-Bakrač koncesionare nazvao prodavačima magle.

- Tako i Dogus svake godine najavi da će se graditi hotel Maraska, svaki put se Sahenk slika s Dukićem, ima slika više s njim nego sa svojom ženom. Oni će nama iz Turske prodati "know how"? Pa jesmo li mi idioti?, upitao se Pupić-Bakrač.
Većinom glasova prijedlog je odbijen.