Na Sveučilištu u Zadru jutros je održan znanstveni simpozij "Kako i zašto od liječnika dragovoljaca do sudionika Domovinskog rata", čiji su organizatori bili Hrvatski liječnički zbor - Podružnica Zadar i Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1991. -1992. Podružnica Zadar. Naslovno predavanje održao je nekadašnji ministar zdravstva i saborski zastupnik, liječnik u Domovinskom ratu Andrija Hebrang.

- Povod za održavanje simpozija je izrada novog zakona prema kojemu liječnici dragovoljci iz Domovinskog rata više neće moći dobiti status branitelja. Ministar Tomo Medved nije uvažio naše argumente te liječnike koji su bili branitelji dok nije bilo ni ZNG ni Hrvatske vojske stavio iz kategorije branitelja u kategoriju sudionika, zajedno s pripadnicima trgovačke mornarice. Liječnici su u današnjem društvu zanemareni, plaćeni daleko ispod dostojanstva za posao koji rade, kao i medicinski tehničari i sestre, a sada ih se iz politikantskih razloga izbacuje iz braniteljske populacije, ustvrdio je dr. Hebrang.

Saborski zastupnik Stjepo Bartulica rekao je da liječnici i osoblje zaslužuju sve pohvale ali je sustav loše postavljen te se novac ne troši racionalno, što se mora reformirati. Njegov kolega iz Sabora Stipo Mlinarić rekao je kako je kao sudionik obrane Vukovara uvidio da je na ratištu bolje biti bez metaka nego bez liječnika.

- Mnogi su u Borovo Selu umrli od običnih prostrjelnih rana jer su bili odsječeni od vukovarske bolnice. Vukovarski liječnici su prošli kalvariju cijelo vrijeme rata ali doživjeli što nikad nije viđeno, da moraju predati bolnicu s 5.000 civila okupatoru jer su mnogi vukovarski zapovjednici, koji se danas nazivaju zapovjednicima, davno su bili u Zagrebu, Đakovu ili Münchenu. Nakon pregovora sa Šljivančaninom došlo je do masakra ranjenika, a liječnici koji su pružali pomoć svima, bez obzira jesu li to bio Hrvati, JNA ili četnici, odvedeni su u logore, podsjetio je Mlinarić.

Uoči početka simpozija organizatori su rektorici Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Dijani Vican, u zahvalnost na višegodišnju suradnju, prigodno uručili repliku medalje Medicinskog fakulteta iskovanu u bronci 1809. godine te ovjereni prijepis diplome prvog promoviranog liječnika u Hrvatskoj Julija Pinija, dodijeljenu u Zadru 1. rujna 1811.