Da Grad Zadar debelo kasni s izradom Plana upravljanja povijesnom jezgrom grada Zadra najbolje govori podatak kako je  u Šibeniku, u kojem je tvrđava sv. Nikola u istom paketu sa zadarskim bedemima uvrštena 2017. godine na listu UNESCO-a, već iduće godine počela izrada Plana.

Oni su na razini Županije formirali Povjerenstvo od 14 osoba, među kojima je tada bio i arhitekt sa zadarskom adresom, Nikola Bašić.

Pročelnica Dina Bušić prije 15 dana je rekla kako je Gradonačelnik Zadra formirao radnu skupinu od pročelnika i konzervatora. Na stranici Grada Zadra prošlog tjedna je napisano:

Gradonačelnik je formirao radnu skupinu, tj. operativno tijelo zaduženo za praćenje izrade dokumenata. Članovi su predstavnici upravnih odjela Grada te konzervatori
Pitali smo tko su članovi te skupine i dobili odgovor kako će „odluka o imenovanju Radne skupine bit će objavljena krajem mjeseca među ostalim Odlukama gradonačelnika na našim stranicama." (kada bi ta rubrika bila ažurirana, op.a)

I onda nam je pročelnica Bušić otkrila očekivana imena članova radne skupine, koja je kako je navela, napravljena prema „uzoru na tijela osnivana u gradovima koji su već uspješno prošli proces izrade plana upravljanja".

Skupinom predsjedava gradonačelnik Branko Dukić, a ostali članovi su pročelnica Dino Bušić te pročelnici Darko Kasap, Robertino Dujela, Tomislav Korona, Darko Kasap, Ivica Katić, Ante Ćurković. U grupi je neizbježni 75 - godišnji umirovljeni konzervator, Miljenko Domijan te pročelnik Konzervatorskog odijela Igor Miletić. Domijan će, naravno, biti potpredsjednik te skupine.

Nigdje urbanista niti arhitekta, a kamoli stručnjaka, što je bilo najavljeno Strategijom razvoja kulture.

Ispalo je kako je Radna skupina političko tijelo, a Plan upravljanja povijesnom jezgrom prema takvom izboru, može samo biti odraz dosadašnjeg upravljanja gradskom jezgrom.  Njegova izrada je i prije osnivanja Radne skupine povjerena splitskom Urbanexu. Oni će, prema najavi pročelnice Bušić, provesti fokus grupe u istraživanju stanja na tri teme koje će se obraditi.

Za „Svakodnevni život u povijesnoj jezgri" razgovarat će se s gradskim firmama: Odvodnja, Liburnija, Vodovod, Zadarski sport, Obala i lučice, te s Lučkom upravom, Otočnim saborom, Sveučilištem u Zadru, JVP Zadar, OŠ Petra Preradovića, Pomorska škola Zadar, DV Sunce i Radost, MO Poluotok. Uključeni su i gradski odjeli za odgoj i školstvo i za socijalnu skrb.

Na temu „Gospodarstvo i održivost" sudjelovat će Nasadi, Tržnica Zadar, Čistoća, Inovativni Zadar, Eko, TZ Grada, Eko Zadar - Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja, Zadar Developers Hub - Udruga za promicanje informacijskih tehnologija, Udruženje obrtnika Zadar, Županijska komora Zadar - Hrvatska gospodarska komora, Udruga zadarskih ugostitelja, Udruga iznajmljivača privatnog smještaja Zadar, Udruga turističkih vodiča Donat Zadar, Ceh ugostiteljstva i turizma, kao i „Kultura i upravljanje zaštićenom baštinom" u kojoj sudjeluju Kulturno vijeće Grada Zadra, Društvo arhitekata Zadra, Gradska knjižnica, HNK Zadar, Koncertni ured, SICU, MAS, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, NMZ, HAZU, KLZ, Matica Hrvatska - ogranak Zadar i Centar nezavisne kulture - zajednica udruga, napisala je pročelnica Bušić u odgovoru na novinarski upit.

Nigdje ni spomena Zavoda za prostorno planiranje koji kao županijska ustanova sa svojim stručnim kapacitetima očito fingira urbanizam sa svojim .

Nakon ove dvije skupine, proces rada otvara se prema građanima, pojedincima te još širem i većem broju organizacija civilnog društva, a proširit će se i Radna skupina. Sve u skladu s iskustvima dobre prakse drugih gradova te uputama izrađivača dokumenta, najavila je pročelnica Dina Bušić.

Šibenik je u srpnju ove godine na velika zvona obilježio 4. godišnjicu od upisa tvrđave sv. Nikole na listu UNESCO-a s prijedlogom Plana upravljanja što im je bila obaveza kao i Gradu Zadru.