Kristijan Bandalo, zaposlenik kafića Coffee&Cake iz Zadra, osvojio je visoko treće mjesto na prestižnom barističkom natjecanju u Zagrebu koje okuplja samo najbolje iz partnerskih ugostiteljskih objekata diljem Hrvatske.

- Prva, regionalna faza odvijala se u Pakoštanima, gdje sam osvojio prvo mjesto između 14 barista, izabranih iz 2500 lokala iz cijele Dalmacije. Deset najboljih iz Hrvatske natjecalo se, uoči Međunarodnog dana kave, u zagrebačkom Johannu Francku. Cilj mi je bio biti među prva tri, pošto se ta mjesta nagrađuju s daljnjim usavršavanjem i edukacijom, tako da sam itekako zadovoljan, rekao je nam je Kristijan u emisiji "Na mladima svijet ostaje" Radija 057.

Četrnaest najbolji u Dalmaciji, ispričao je, biraju tajni kupci koji obilaze kafiće u kojima se radi Franck kava, te ocjenjuju naručeni cappucino ili espresso. Nakon toga, barista dobije priliku prijaviti se i sudjelovati u natjecanju. "Najbolji od najboljih" u Zagrebu su u 15 minuta morali napraviti 4 espressa, 4 cappucina i 4 koktela sa kavom s vlastitim potpisom i recepturom. Bandalo je u svoj koktel s kavom dodao Maraschino i još četiri sastojka, a stručni žiri je očito bio zadovoljan s njegovom savršeno izbalansiranom slatko-gorko-kiselom kombinacijom. A to zasigurno nije bilo lako s obzirom na standarde -  žiri se, naime, vodio pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve sudionike u industriji kave.

- U svijetu kave sam zadnjih sedam godina. Na početku sam se učio sam, a zatim kroz svoja radna mjesta usavršavao i naučio puno toga o tom napitku. Naš posao jest malo teži jer radimo s ljudima. Svatko ima svoje posebne zahtjeve, no nikad mi nije problem pripremiti im ono što vole i žele. Mi Hrvati smo zaista zahjevni kad je riječ o kavi, pa tako i Zadrani, tvrdi Kristijan.

Od njega smo naučili kako u svijetu kave postoje samo tri vrste: espresso, mali macchiatto i cappucino. Konačni "rezultat" koji se stavi pred gosta ovisi o tome kakva je kava, odnosno blend, kakav je aparat kojim se kuha, a onda i kakav je barista kojem je zadatak iz zrna izvući najbolji mogući napitak prema zahtjevima gosta. 

- Osjeti se tko radi s ljubavlju, a tko radi samo da bi je napravio, smiije se Kristijan.

Želja i volja za radom i edukacijom još je jedna karakteristika osobe koja želi postati "meštar od kave". Ne sumnjamo da će Kristijan to i postati, budući da je kao nagradu osvojio daljnje usavršavanje u specijaliziranom programu centra Hug & Punch u Matuljima. Nakon završetka, moći će se pohvaliti da je svoju ljubav prema kavi pretočio u titulu profesionalni barista.