Općinsko državno odvjetništvo u Zadru uništilo je spis o izbornoj krađi iz 1997. godine, kada je brod pomorske policije s glasačkim kutijama sa zadarskih otoka krenuo u 20 sati, a stigao tek sljedećeg dana u 16 sati.

Razlog je to zbog kojeg je vijećnik MOST-a Branko Katić na svojoj prvoj sjednici Županijske skupštine pokrenuo inicijativu za smjenu, suspenziju i pokretanje stegovnog postupka protiv glavnog općinskog državnog odvjetnika Ivice Škare.

- Zadrom i Zadarskom županijom vlada institucionalni političko-pravosudni kraken koji je utemeljen zloglasne 1997. godine na policijskom brodu „Brzi" kada je počinjena skandalozna krađa izbora zahvaljujući kojem se po istom modelu vlada već tri desetljeća. 24 godine kasnije, počinitelji izborne krade, sve redom policijski, pravosudni dužnosnici nisu procesuirani već su i napredovali, a institucije silom žele uništiti tragove neviđenog zločina zbog kojeg naši sugrađani žive u sumraku demokracije. Ovih dana aktualizirano je pitanje stanja kaznenog spisa protiv počinitelja izborne krađe, koji se čuva u zadarskom Državnom arhivu. U razmaku od nekoliko mjeseci Škara od Državnog arhiva na nezakonit način traži da se predmet izluči i uništi! Sve to događa se u vrijeme kada se počelo raspitivati i ponovo pisati o izbornoj krađi iz 1997. godine, istaknuo je za govornicom vijećnik MOST-a, čiji su članovi u više navrata tijekom predizborne kampanje javnost podsjećali na ovaj stari slučaj koji nikad nije dobio svoj epilog.

Tako su i samo predstavljanje svog programa simbolično održali na brodu te tom prilikom najavili kako će javnosti dostupnim učiniti jedan ugledni međunarodni znanstveni časopis u kojem su analizirana događanja iz travnja 1997. godine.

- Brže bolje stiže jedan, pa onda i drugi zahtjev za izlučenjem, no do danas nema dokaza da je predmet uništen! Očito sam bio u pravu jer sam već i ranije ukazivao na kognitivne sposobnosti općinskog državnog odvjetnika Škare. Da su u opsegu kruga, kako davno reče jedna mudra glava, početak i kraj isti, vidljivo je u djelovanju pravosudnih izdanaka tog krakena. Naime, te nakupine paralelnog pravosudnog sustava nisu instrument pravde u rukama krakena, nego instrument moći i kao takvi tvorci mnogih okolnosti od 1997. godine do danas, poručio je Katić tražeći da se spis ne uništi, već da se da na uvid javnosti.

No to neće biti moguće jer je spis ipak uništen i to na temelju prijedloga kojeg je DORH podnio još prošle godine. Potvrdio nam je to sam Škara ističući kako je sve provedeno u skladu sa zakonom.

- Općinsko državno odvjetništvo u Zadru 9. lipnja 2020. podnijelo Prijedlog za izlučivanje arhivskog gradiva Državnom arhivu u Zadru na temelju čl. 14. st. 2. Pravilnika o vrednovanju te postupku odabira i izlučivanja arhivskog gradiva te čl. 21. Pravilnika o zaštiti i obradi arhivskog i dokumentiranog gradiva Općinskog državnog odvjetništva u Zadru. Prijedlog se odnosi na arhivsko gradivo Općinskog državnog odvjetništva u Zadru za razdoblje od 1994. do 2014., a sve sukladno člancima od 351. do 356. Poslovnika državnog odvjetništva. Državni arhiv u Zadru je, povodom navedenog prijedloga, donio rješenje kojim se Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru odobrava izlučivanje i uništenje dokumentarnog gradiva čiji je rok čuvanja istekao i nema nikakve važnosti za daljnji rad pismohrane te povijesno i znanstveno-stručna istraživanja. Dakle, izlučivanje i uništavanje arhivske građe Općinskog državnog odvjetništva u Zadru provedeno je u skladu sa Zakonom i uz odobrenje Državnog arhiva u Zadru, odgovorio je Škara na naš zahtjev za hitnim očitovanjem.

Dodao je kako državno odvjetništvo inače ne komentira političke istupe i izjave političara, ali u ovom slučaju učinio je iznimku:

- Slobodni smo reći kako netočne i neprovjerene informacije, a ponajviše nepoznavanje postupanja državnog odvjetništva, pri čemu mislimo na nepoznavanje relevantnih zakona i podzakonskih akata, predstavlja ciljano političko djelovanje u čemu državno odvjetništvo neće sudjelovati jer nije vrijedno posvećivati vrijeme na uvrede i pravno neznanje pojedinaca, poručio je aktualni općinski državni odvjetnik.

Predstavnici županijske vlasti, napomenimo, u petak nisu komentirali istup Branka Katića. Na njega se pak nadovezao oporbeni vijećnik Marko Pupić Bakrač (Akcija mladih) koji je javnost podsjetio na ime i radnje tadašnjeg državnog odvjetnika Ivana Galovića.