Sveučilište u Zadru je na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Butić u Briševu organiziralo drugo inovativno događanje u okviru projekta TAKE IT SLOW pod nazivom Ravni kotari - zalog(aj) budućnosti. 

Cilj je Sveučilišta u Zadru, kao jednog od partnera na projektu TAKE IT SLOW, stvoriti preduvjete za razvoj inovativnih eno-gastronomskih turističkih proizvoda temeljenih na konceptu tzv. "spore hrane" (slow food) iz Ravnih kotara. Stoga je naglasak u sklopu ovog događanja stavljen na aktivnosti prezentacije specifične prirodne i kulturne baštine, kao i materijalne i nematerijalne baštine Ravnih kotara, koja predstavlja osnovu za razvoj eno-gastronomskog turizma na ovom području.

- Profesori i studenti Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, kao njihovi gosti, okupili su se kako bi se upoznali s proizvodnjom i pripremom tradicionalne hrane i pića u Ravnim kotarima. Budući da se projektom TAKE IT SLOW nastoji poboljšati pristupačnost, ali i promovirati slow turističko iskustvo materijalne i nematerijalne baštine, program dogadanja je bio prikladno osmišljen u tom smjeru. Program je započeo vožnjom traktorom do vinograda i maslinika obitelji Butić, a svoj natjecateljski duh studenti su imali priliku pokazati u berbi grožda, najbržoj vožnji u karijoli, povlačenju konopa te nošenju jaja u žlici, pojasnili su nam organizatori.

Studenti i profesori su pokazali svoje poljoprivredne vještine u sadnji sadnica jedne od "tri Gracije Dalmacije" - smokve, voćke karakteristične za ovo podneblje. Pritom su se zbrajali bodovi iz svake discipline kako bi se po završetku događanja proglasila pobjednička ekipa.

Poslije brojnih aktivnosti u vinogradu i voćnjaku, domaćin Ante Butić je na zanimljiv i pristupačan način okupljenim studentima objasnio tijek najvažnijih aktivnosti u cjelokupnim procesima izrade vina i rakije te naveo neke od najvažnijih promjena do kojih je u navedenim procesima došlo protekom vremena te primjenom različitih tehnoloških unaprijeđenja.

Dio studenata poduzetništva se potom uputio u kuhinju, koja je postala poprištem zanimljivog kulinarskog dvoboja - natjecanja u pripremanju tradicionalnog jela - peke.

lstovremeno, u ugodnoj i skladnoj unutrašnjosti konobe, prezentacije je održalo nekoliko govornika: Šime Marcelić s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru ispričao je zašto je maslinovo ulje drugačije od ostalih ulja; sam domaćin, Ante Butić govorio je o prezentaciji domaće hrane i branju maslina kao dijelu turističke ponude na OPG-u; Damir Hordov iz TZ Zadarske županije posjetitelje i studente upoznao je s oznakom kvalitete "Welcome rural" i projektom "Zadar bike magic", dok je Božena Krce Miočić sa Odjela za komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru odgovorila na pitanje zašto (ne) posjetiti Ravne kotare.

Moderator predavanja bio je Tomislav Klarin s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Održana predavanja probudila su značajan interes publike i otvorila konstruktivnu raspravu o mogućnostima razvoja slow, smart i zelenog turizma temeljenog na eno-gastronomiji Ravnih kotara.

Uslijedilo je ocjenjivanje pripremljenih jela od strane žirija. Studenti su pritom zaradili posljednje bodove, a jedan tim je osigurao pobjedu i osvojio vrijedne poklon pakete! I ostali uzvanici su imali priliku kušati ukusnu peku koju su pripremili studenti uz pomoć obitelji Butić, domaćina koji su se potrudili da se svi gosti opuste i osjećaju kao kod kuće.

Podsjetimo, prvi program događanja u sklopu projekta „TAKE IT SLOW", koji je se na simboličan način obilježio Svjetski dan turizma, održao se u Muzeju antičkog stakla. "Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow" (TAKE IT SLOW) strateški je turistički projekt vrijedan više od 3,7 milijuna eura, sufinanciran (85%) iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Vodeći partner je Dubrovačko-neretvanska županija, a projektni partneri su Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Sveučilište u Zadru, Istarska županija, PROMOTURISMOFVG, Regija Veneto, Razvojna agencija Regije Marche, Regija Molise, Javni teatar Apulije - Regionalni konzorcij za umjetnost i kulturu, Regija Emilia-Romagna, Regija Abruzzo i Regija Apulija. Projekt je osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive, pristupačne i slow prekogranične turističke destinacije.

Fotoreportažu jučerašnjeg događanja donosi vam naš Saša Čuka u velikoj fotogaleriji!