Policijski službenici Prve policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom kojeg se sumnjiči da je u travnju ove godine preko internetskog oglasnika, oglasio prodaju igraće konzole. 

Nakon što je s 45-godišnjakinjom dogovorio kupnju te mu ona putem Internet bankarstva na račun uplatila iznos od 3.800,00 kuna, osumnjičenik naručeno nije isporučio niti joj je vratio novac.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja nadležnom državnom odvjetništvu podnosi se kaznena prijava protiv osumnjičenika zbog kaznenog djela Prijevara.


Oprez prilikom internetskih kupovina

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela prijevare, građanima savjetujemo da budu vrlo oprezni u kupovini online i kome se obraćaju za kupnju vrijednih materijalnih stvari, s kime sklapaju ugovorne odnose virtualno i pod kojim uvjetima. Nerazmjerno ponuđena cijena u odnosu na tržišnu cijenu neke materijalne stvari bi kupcima trebalo biti upozorenje da se možda radi o prijevari, upozoravaju iz PU zadarske.

Kada kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed

- Ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu.

- Nemojte slati novce nikome koga ne poznajete. 

- Ukoliko vam se netko obrati online i traži novac, dobro razmislite da li biste na isti
način predali taj iznos novca nepoznatoj osobi koju ste sreli


Pozivamo građane na povećani oprez pri korištenju neprovjerenih internetskih sadržaja te u nastavku donosimo najčešće online prijevare:

- Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu onlinu ponudu.

- Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.

- CEO prevara/direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novac s poslovnog računa.
 
- Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.


U slučaju bilo kakve sumnje na počinjenje ovakvih i sličnih kaznenih djela, odmah pozovite policiju na broj 192 ili osobno podnesite prijavu u najbližu policijsku postaju!