Do sljedeće turističke sezone bogata ponuda zadarskog zaleđa bit će predstavljena kroz jedinstvenu web aplikaciju. Aplikacija bi služila kao info točka s koje bi posjetitelji mogli krenuti u "potragu za petim elementom", kako glasi naziv teritorijalnog brenda razvijenog kroz projekt MADE IN-LAND.

- Kad ujedinimo plodonosnu zemlju, zrak odnosno buru, vodu i more te vatru na kojoj se pripravljaju ukusna jela, dobivamo novi, peti element - doživljaj koji postaje sjećanje. U prvoj polovici ove godine objavili smo javni poziv na koji se javilo 18 gospodarskih subjekata iz zaleđa, a uskoro ćemo predstaviti novi IT alat na kojem će biti prezentirana njihova ponuda. Cilj nam je ujediniti gastro ponudu, prirodnu i kulturnu baštinu, te smještajne kapacitete na jednoj info točci, istaknula je ravnateljica Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, nakon sastanka s partnerima iz Istre i Italije.

Za mjesto susreta odabran je prostor Maškovića Hana u Vrani kao primjer uspješnog EU projekta kojim je ova povijesna građevina, zahvaljujući bespovratnim sredstvima, dobila novo ruho. S prostorom je, kao i susretom nakon duge Covid pauze, bila zadovoljna i Raffaella Triponsi, predstavnica vodećeg partnera iz regije Marche. Triponsi je naglasila kako se sada nalaze u krucijalnoj fazi ovog projekta na kojeg su iznimno ponosni.

- Hrvatska i italija dijele zajednički problem - neuravnoteženu posjećenost obalnog i zaobalnog područja. Kroz web aplikaciju posjetitelj će moći lako i učinkovito informirati se i povezati s gospodarskim subjektom iz zaleđa. Tijekom provedbe ovog projekta, i sami smo se upoznali s bogatom ponudom za koju ranije nismo znali iako živimo ovdje. Uključili smo i lokalne proizvođače koji jedva čekaju da to sve skupa zaživi, istaknula je voditeljica projekta Sanja Jerak iz ZADRE NOVE.

Agencija ZADRA NOVA partner je u projektu MADE IN-LAND koji okuplja ukupno devet partnera iz Jadranskih regija Hrvatske i Italije, a glavni cilj mu je zaštita i valorizacija neiskorištenih prirodnih i kulturnih potencijala kontinentalnih dijelova partnerskih regija. Uz Agenciju ZADRA NOVA, partneri iz Hrvatske su Sveučilište u Zadru i Agencija za ruralni razvoj Istre AZRRI d.o.o. Projekt ukupne vrijednosti 2.218.069,31 EUR provodi se od 1. siječnja 2019. godine do 30. lipnja 2022. godine u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Italija - Hrvatska 2014. - 2020.