Još jedna sjednica Gradskog vijeća Zadra održat će se bez prisustva novinara, naravno zbog koronavirusa koji nije bio prepreka da se pročelnici jučer za vrijeme radnog vremena druže s gradonačelnikom Brankom Dukićem koji ih je pozvao na  radni kolegij u opuštenoj atmosferi.

Predsjedniku Gradskog vijeća Marku Vučetiću su predložili dan prije testiranje novinara i vijećnika i svih koji nemaju COVID potvrdu o svom trošku u Zavodu za javno zdravstvo. To sam ja, naravno, odbio i tražio da se sjednica onda održi u većoj dvorani. Oni su rekli da je nisu uspjeli pronaći, doznajemo od predsjednika zadarskog vijeća.

U tako dobroj suradnji sa Sveučilištem, začudo, zaboravili su na dvoranu u Sveučilišnom kampusu gdje su posljednji put bili novinari. Danas bi oni koji prate Gradsko vijeće jedva prepoznali neke nove HDZ-ove vijećnike jer ih nisu imali prilike gledati i slušati uživo.

Na sjednici iduće srijede na dnevnom redu je 20 točaka koje za javnosti gotovo da nisu zanimljive, osim rebalansa Gradskog proračuna kao već potrošene teme u politikantskim igrama oko KK Zadar. Pet točaka otpada na pravni status prometnica u vlasništvu Grada Zadra. Možda tu netko od vijećnika tzv. većine pronađe „kvaku 22".

Ali dati Vijeću na odlučivanje članove Stručnog povjerenstva za koncesioniranje dimnjačarskog posla prešlo je svaku mjeru pokušaja da se Vijeće bavi onim što im nije posao. Odluke o članovima stručnog povjerenstva donosi Gradonačelnik, na prijedlog resornog pročelnika, isto kao i odluke o produženim radnim vremenom ugostitelja ili zauzimanju javne površine.

I sada imamo novi apsurd: predlagatelj je SDP-ov vijećnik Daniel Radeta kao predsjednik Odbora za izbor i imenovanje, a materijal je izradio Odjel za komunalne poslove. U njihovoj je nadležnosti ta komunalna usluga i oni provode natječaj koji će voditi stručno povjerenstvo. Na njihov prijedlog, odluku o tome tko će čistiti dimnjake donosi Gradsko vijeće.