Gradonačelnik Branko Dukić uputio je na Gradsko vijeće prijedlog izmjena i dopuna Programa javnih potreba u sportu Grada Zadra za 2021. godinu, u kojima se predlaže dodatnih 3 milijuna kuna za potrebe KK Zadar. U prijedlogu se klub ne spominje, već djelatnost športskih dioničkih društava, ali je jasno da se radi baš o klubu s Višnjika.

- Planirana sredstva u iznosu 5.000.000,00 kn se uvećavaju za 3.000.000,00 kn te novim planom iznose 8.000.000,00 kn za kapitalne pomoći trgovačkim društvima u javnom sektoru, navodi se u prijedlogu.

Posljednjih mjesec-dva dana vodi se živa rasprava o funkcioniranju kluba i uplati iznosa koji je redovito dodjeljivan kroz protekle godine. Predsjednik GV Marko Vučetić protivi se bilo kakvom financiranju, dok je nositelj nezavisne liste Enio Meštrović tražio papire o poslovanju u prošloj sezoni te odgovornost onih koji su klub doveli u ovakvu situaciju. Bez glasova jednih ili drugih Dukićev prijedlog ne može dobiti većinu.

Podsjetimo, u sezoni 2019./2020. KK Zadar poslovao je s gubitkom od 8,9 milijuna kuna, pa je kumulativni dug KK Zadar prema dobavljačima bio 18,5 milijuna kuna. Situacija je zasigurno eskalirala u prošloj, pandemijskoj godini, o čemu će više riječi biti kada direktor Željko Žilavec za nju podnese izvješće.

U istoj točki predviđeno je povećanje stavke financiranja športskih klubova i aktivnosti za 1,93 milijuna kuna. Od tog iznosa 1,3 milijuna kuna uplatit će se Višnjiku za intenezivnije korištenje sportske dvorane nakon pandemije te održavanje događaja na državnoj i međunarodnoj razini koji su od važnosti za Grad Zadar. Zbog pandemije COVID-19 mnogi sportski klubovi nisu odrađivali dio redovnog natjecanja za 2020. godinu, pa je nakon popuštanja epidemioloških mjera došlo do odrađivanja prethodnog kalendara natjecanja i novog kalendara natjecanja za 2021. godinu, a time i do povećanja termina za odigravanje službenih utakmica i organizacije državnih i međunarodnih završnica, kaže se u prijedlogu.