Kad će se zakrpati Lazaretska ulica na Belafuži pošto je raskopana više od četiri mjeseca, jedno je od pitanja građana.

Voda se slijeva na Put Nina u što smo se i sami uvjerili prije mjesec dana. Građani su jučer upozorili na Ulicu Ivana Meštrovića. Tamo je prije 10 dana otvorena rupa, a prolaz autom preko nje dobar je, kažu, za razbijanje bubrežnih kamenaca. Prije više od mjesec dana, uz prokop Ugljanske ulice, ukazali smo na rupu u Ulici Eugena Kvaternika. Sve je dublja. I takvih je rupetina koje su povezane s radovima na priključcima za vodu jako puno po gradskim prometnicama.

Direktor Vodovoda Tomislav Matek upozorio je na prošloj sjednici Gradskog vijeća kako su imali problem s prevelikim ponudama podizvođača za građevinske radove. Je li to i kako riješeno, trebao bi znati resorni pročelnik Robertino Dujela, koji je već godinama i predsjednik Nadzornog odbora Vodovoda.

Građani se ne žale Vodovodu, već vlasniku prometnica - Gradu Zadru. Na novinarski upit, pročelnik Dujela automatizmom odgovara građanima i novinarima:

- Obavijest o postupanju komunalnog redarstva (upravni i prekršajni postupci) po zaprimljenoj prijavi dobit ćete od voditelja odsjeka komunalnog redarstva Ede Fantele. Pričekajmo očitovanje i konkretne reakcije istih iako ovakvim neprihvatljivim situacijama nije ni mjesto ni vrijeme na javnoj površini i građani osim brze reakcije zaslužuju i sve isprike odgovornih za nedovršenu sanaciju prekopa, napisao je Dujela.

Dodatno smo pitali Dujelu, s obzirom na stanje kod Vodovoda i višemjesečne rupe, što je on poduzeo kao resorni pročelnik s ugovorenim izvođačem radova za održavanja gradskih prometnica?

Pročelnik Robertino Dujela, predsjednik Nadzornog odbora Vodovoda, nadzor prebacuje na komunalne redare.

Iz razloga što je to obaveza i odgovornost investitora, naplaćena od krajnjeg korisnika usluge, sukladno Odluci o prekopu javnih površina i nerazvrstanih cesta. Ono što je obveza komunalnog odjela u tom dijelu je nadzor putem komunalnog redarstva te poduzimanje akcija putem dostupnih alata upravnih i prekršajnih postupaka.

Vjerujem i siguran sam da će se tek nažalost izvršenjem prekršajnih sankcija ozbiljnost i odgovornost svih investitora podići na očekivanu razinu, tako je odgovorio pročelnik za komunalne poslove. Njegov prethodnih Jure Zekanović donio je pravilnik kojm su komunalna poduzeća imala rok u kojem prometnice i prostore koji imaju javnu namjenu, moraju vratiti u prvobitno stanje.

Bilo bi dobro znati koliko su i kada komunalni redari uputili prekršajnih prijava na adresu gradskih komunalnih poduzeća zbog zaboravljenih rupa na cesti i u pamćenju.