Program „Tanjur pun zdravlja od prvoga dana", u realizaciji lokalnog OPG-a Vidaić te dječjeg vrtića Ribica iz Zadra predstavljen je u Murvici Gornjoj, na jednom od dva polja OPG- Vidaić.

Malo je reći da je pedesetak djece vrtićke dobi, koja su s četiri predane tete stigla na OPG autobusom, bilo uzbuđeno.

- Djeca su bila oduševljena i pokazala su veliki interes za daljnje ovakve aktivnosti te se raduju ponovnom dolasku na OPG, što je svakako bio i cilj ovoga programa, kazala je Natali Baljak, teta u dječjem vrtiću Ribica.

Nakon predstavljanja programa, tete, s Mateom i Sandom Vidaić iz istoimenog OPG-a povele su djecu u obilazak OPG-a. Onu mlađu djecu tete su vodile u zabavnu i edukativnu šetnju OPG-om, dok se starija, predškolska grupa djece okušala u sadnji zelene salate i mlade kapule te branju blitve.

- Djeca su jedva dočekala staviti ruke u zemlju i zasaditi salatu i mladu kapulu koju će, za sljedećeg posjeta i ubrati. Ne samo što su pokazala interes za boravkom na OPG-u i ovakvom vrstom aktivnosti na svježem zraku već su se iskazala i strpljenjem za što uvelike imamo zahvaliti divnim tetama iz dječjeg vrtića Ribica, kaže Izabela Laura, glasnogovornica programa.

Netko je zasadio tri, a netko čak sedam sadnica salate koje će uskoro postati zdravi plodovi koje će moći staviti na stol i kušati.

- Bitno nam je da djeca nauče kako od sjemena nastaje hrana, kako to izgleda domaći, sezonski „proizvod" da ga znaju razlikovati od onog uvoznog. Želimo im prenijeti osnovno znanje o uzgoju povrtne hrane koje bi im u budućnosti moglo i zatrebati, kaže Matea Vidaić čiji je sin Filip također sudjelovao u programu.

Nakon sadnje došlo je vrijeme za branje blitve za koju je jedan dječak izjavio kako mu je „ukusnija od čokolade". Ne čudi, ako je riječ o domaćoj blitvi iz lokalnog polja, netretiranoj pesticidima koja možda nije savršena izgledom, ali je zdravija i puna okusa, baš onakva kakvu uzgajaju Vidaići.

Posjet je završio ukusnom zakuskom na bogatom stolu u dvorištu na kojem su se, osim jesenskih plodova našli i pita od tikve te puding od batata, servirani na papirnatim tanjurima i u čašicama s drvenim žličicama. Promicanje održivosti jedan je od bitnih ciljeva programa pa su tako djeca kući otišla i s Torbama punim zdravlja, platnenim, ručno rađenim i višekratno uporabljivim torbama prikladne veličine u koje su stavila i blitvu koju su sama ubrala.

Malo je reći da su bila presretna i da jedva čekaju sljedeći posjet OPG-u koji će se, prema programu, odviti u ožujku sljedeće godine.