Državni vrh zaratio je zbog smjene brigadira Elvisa Burčula, koji je s današnjim danom odlukom ministra obrane Marija Banožića umirovljen te prestaje biti zapovjednik Počasno-zaštitne bojne. Burčulu je ove godine isticao je mandat na tom mjestu i trebao je u redovnu rotaciju. Suprotno odluci ministra obrane, a zbog potrebe vojne službe, Dnevnik.hr doznaje da je načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj tražio produljenje službe za Burčula za još dva i pol mjeseca, za što nije dobio suglasnost.

Hranj je u obrazloženju svog zahtjeva istaknuo njegov predan rad i odlične ocjene u obavljanju svih zadaća. Riječ je o hrvatskom časniku koji je u postrojbu zaduženu za počasno-ceremonijalne zadatke za potrebe državnog vrha, ali prije svega osiguranja Vrhovnog zapovjednika postavljen u mandatu bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Na njegov rad ranije nije bilo primjedbi ni od strane bivših ministara obrane.

Iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića poslali su priopćenje kojim se prilično žestoko kritizira ministra obrane Marija Banožića.

- Postupanjem ministra obrane Marija Banožića, odnosno prijevremenim umirovljenjem zapovjednika Počasno zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, Vlada Republike Hrvatske izvršila je grubi nasrtaj na uredno funkcioniranje sustava Oružanih snaga Republike Hrvatske. Zapovjednik PZB-e umirovljen je 20. listopada 2021. odlukom ministra obrane suprotno prijedlogu načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja koji je utvrdio kako je ostanak brigadira Burčula na dužnosti zapovjednika PZB-a potreba službe i u interesu Oružanih snaga RH.

Vlada RH, odlukom ministra obrane, pokušava voditi kadrovsku politiku u OSRH ne poštujući potrebe službe, odluke Predsjednika Republike kao Vrhovnog zapovjednika OSRH, kao ni prijedloge načelnika Glavnog stožera OSRH i to na način da bezrazložno i suprotno interesu OSRH tjera iz sustava obrane odlikovane časnike Hrvatske vojske.

Brigadir Burčul dragovoljac je Domovinskog rada koji se u obranu Domovine uključio u siječnju 1991. godine, pohađao je ratne škole, a na dužnost zapovjednika PZB-e postavljen je odlukom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović 2016. godine. Odgovornu dužnost zapovjednika PZB-e obavljao je u mandatima dvoje predsjednika Republike, tri ministra obrane i dva načelnika Glavnog stožera OSRH, pri čemu nitko u tom razdoblju, pa ni sadašnji ministar obrane, nije imao primjedbe na njegov rad, već je redovito ocjenjivan najvišim ocjenama od strane svojih nadređenih, navodi se u priopćenju.

Brigadir Elvis Burčul rođen je 1964. godine u Zadru. U Hrvatskoj vojsci je od samih početaka Domovinskog rata. Pristupio je kao pripadnik postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova 17. siječnja 1991. a od 1. lipnja 1991. godine pripadnik je Počasnog odreda HV, koji kasnije prerasta u 1. hrvatski gardijski zdrug u okviru 1. hrvatskog gardijskog zbora, gdje ostaje do siječnja 2000. kada prelazi u Upravu za obrambeno planiranje Glavnog stožera. Za svoj rad višestruko je pohvaljivan i nagrađivan.