Ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije Renata Bek otkrila je kako laboratorij u Domu zdravlja u Obrovcu ne funkcionira jer je laborantica otišla zbog smanjenog opsega posla, ali i da je sa sobom ponijela svu opremu koja je nabavljena preko ustanove.

Ona je to ustvrdila u svom pisanom odgovoru županijskom vijećniku Ivanu Matiću, koji je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine rekao kako laboranti tamo "vade krv, čiste WC i onda još istu tu krv razvoze po županiji zato", a onda se dogodilo i to da je vozač na bolovanju i Dom zdravlja nije u mogućnosti osigurati novog vozača. "Ostali smo bez laboratorija i sad smo još doveli djelatnice da rade poslove koje uopće nisu njihova struka", rekao je Matić.

U svom odgovoru Renata Bek krenula je od samog početka, 1996. godine kada je, kako je rekla, napustila svoje stalno radno mjesto na klinici u Zagrebu vođena isključivo željom da pomogne Obrovcu, u koji nitko nije htio doći cijelu jednu godinu nakon VRA Oluja niti biti ravnatelj tamošnjeg Doma zdravlja.

- U Obrovcu tada nije bilo ničega, bili su zaposleni vozač i administrator, a liječnici su dolazili po dekretu ministra zdravstva. Uredila sam prostor za ordinacije i laboratorij, nabavila svu potrebnu medicinsko-tehničku opremu, sanitetska vozila, vozilo za patronažu, zaposlila kadrove svih potrebnih profila. Adaptirala sam i područne ambulante i doktori su odlazili u Kruševo i Karin. Organizirala sam dolazak specijalista u Obrovac (ginekolog, pedijatar, oftalmolog) .Onda je započela privatizacija primarne zdravstvene zaštite, ordinacije i opće i dentalne medicine te su laboratoriji morali u zakup, podsjetila je Bek.

Svi su dobili u zakup uređene i opremljene prostore. Iz sredstava koja su dobivali od HZZO-a bili su dužni redovito održavati prostore dobivene u zakup, što baš i nije slučaj jer gotovo u pravilu kada se iz bilo kojeg razloga ordinacija vraća u Dom zdravlja, dobije se zapušteni prostor, što se dogodilo i prestankom rada dr. Jusupa.

- Voditeljica laboratorija je otišla, kako mi je osobno rekla, zbog toga što se kontinuirano smanjivao broj pacijenata u Obrovcu a time i njezini prihodi od HZZO-a te se zabrinula za svoju egzistenciju. Kroz 20 godina rada ostvarivala je u prijašnjem periodu puno veća sredstva i od tih sredstava nabavljala nove aparate kojima je zamjenjivala aparate koje je dobila od Doma zdravlja na korištenje. Kada je odlazila, odnijela je sve što je sama kupila, premda to nije kupovala svojim novcem nego novcem koji je dobivala od HZZO-a za usluge koje je obavljala s opremom od Doma zdravlja. Također je, dok su sredstva od HZZO-a bila puno veća, zaposlila jednu laboranticu iznad standarda i koju Dom zdravlja nije bio dužan preuzeti. Preuzeli smo je da ne ostane bez posla, a njezinu plaću sufinancira Zadarska županija, rekla je Bek te ustvrdila da tako Dom zdravlja ima jednog zaposlenika koji je po standardima i normativima višak.

Sredstva koja Dom zdravlja dobiva od HZZO-a za laboratorij u Obrovcu jedva su dostatna za jednu bruto plaću, kamoli za laboratorijski potrošni materijal. S druge strane Dom zdravlja ne može zapošljavati vozača jer to nije djelatnost Doma zdravlja.

- U Obrovcu imamo zaposlenog radnika na održavanju koji je pomagao u dopremanju uzoraka, koji privremeno ne može raditi, te smo raspisali natječaj za njegovu zamjenu. Do tada Dom zdravlja upućuje radnike na održavanju iz Zadra da pomognu u dopremanju uzoraka u laboratorij kako bismo osigurali dostupnost laboratorijske dijagnostike svim osiguranike, zaključila je Bek.