Zbog zavrzlama oko javne nabave, ravnatelj Županijske uprave za ceste Branko Kutija produljio je ugovor s dosadašnjim koncesionarom, Cestama Zadarske županije. Ovaj četverogodišnji ugovor za održavanje županijskih i lokalnih cesta vrijedio je do 30. lipnja, a natječaj za novog izvođača raspisan je dva mjeseca prije njegovog isteka.

- Budući da, sukladno Zakonu o cestama i s obzirom da isti ne poznaje prekid poslova redovitog održavanja zbog provedbe postupka izbora novog izvoditelja, sklopljen je Dodatak ugovora s dosadašnjim izvoditeljem odnosno tvrtkom Ceste Zadarske županije d.o.o. uz klauzulu da će se ugovor sporazumno raskinuti kada se izabere novi izvoditelj poslova redovitog održavanja za razdoblje od dvije godine. U skladu s tim, kontinuitet održavanja sigumosti na cestama tijekom zime je osiguran, istaknuo je Kutija u odgovoru na naš upit nakon što je zajednica ponuditelja, koju čine Colas, Filius i Prvi treptač, uputila novu žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.

Podsjetimo, s ponudom od 48.6 milijuna kuna ova je zajednica ponuditelja ispala za 13 milijuna kuna jeftinija od dosadašnjeg koncesionara, tvrtke Ceste Zadarske županije. No ŽUC-u ih je dva puta odbio zbog, po njima, spornog broja stručnjaka i ugovora o najmu vozila.

Ono što nam je upalo u oko je velika razlika između procjena vrijednosti istog posla. Naime, na natječaju iz 2017. godine procjena za četverodišnje održavanje županijskih i lokalnih cesta iznosila je 136 milijuna kuna, da bi ugovor s Cestama Zadarske županije, kao jedinim ponuditeljima, na kraju bio potpisan na vrtoglavih 168 milijuna kuna. Na novom natječaju period je upola manji, ali ne i iznos.

- Ukupni godišnji prihodi Županijske uprave za ceste Zadarske županije iznose 50.000.000, 00 kn s PDV-om te polovica tog iznosa koristi se za troškove redovitog održavanja, a ostatak za poslove izvanrednog održavanja i tekućih obveza, objašnjenje je koje je Kutija dostavio na naše pitanje.