Tri godine nakon što je olujno nevrijeme urušilo obalni zid u Foši, u informaciji nepotpisane odgovornosti iz Grada Zadra na novinarski upit izvijestili su kako kako neće biti sanacije.

"Tijekom izrade projektne dokumentacije za sanaciju te detaljnog izvida lokacije utvrđena su oštećenja većih razmjera koja iziskuju radove rekonstrukcije", bio je tek kratak odgovor na više pitanja. Sanacija se pretvara u rekonstrukciju, slično kao sa zadarskom rivom koju je Grad dao u lučko područje jer nisu previše marili niti imali novca za obnovu sve dok se nije u istom nevremenu urušio dio mula.

Taj kao i naknadni, opet nepotpuni odgovor, bez potpisa nadležnog pročelnika. U gradskoj upravi zapravo i ne znaju tko je nadležan za pomorsko dobro opće upotrebe. Prvo se toga uhvatio pročelnik za komunalne poslove Robertino Dujela koji je inače prvi na sve podražaje javnosti prema Gradu Zadru. On je iduće godine taj posao prebacio na interventnu sanaciju županijskog Odjela za pomorstvo kojeg vodi pročelnik Krešimir Laštro. Osim što nikada nije dobio projektnu dokumentaciju s troškovnikom, pročelnik Laštro kaže kako je danas "malo prekasno" za interventnu sanaciju pomorskog dobra.

Grad Zadar je u ožujku ove godine ugovorio izradu projekta sanacije za 115 tisuća kuna s Obalom iz Splita. Stručnjaci te specijalizirane firme odmah su vidjeli kako je to malo jače oštećenje nego se očekivalo. Koliko i za koliko? Iz Grada ne odgovaraju, a pitali smo ih što će biti s namjenskim novcima koje su trebali dobiti preko Ministarstva mora a moraju se potrošiti do kraja godine.

"Grad Zadar će rekonstrukciju dijela obale u Foši realizirati putem novog Programa izgradnje komunalne infrastrukture, izvora prihoda županije ili resornog ministarstva.
Ministarstvo je konkretno za radove sanacije obale u Foši osiguralo iznos do 400 000 kn. Za evidentirana oštećenja procijenjena vrijednost je znatno veća. U tijeku je dopuna projektne dokumentacije kako bi upravo sredstvima resornog ministarstva rekonstruirali taj dio obale, kako je i obrazloženo u prvotnom odgovoru," navodi se u naknadnoj informaciji iz Grada Zadra.

Nakon dodatnih pitanja iz Grada su se pohvalili kako su sanirali obalu u Velom Ižu novcima iz državne blagajne.

Odlukom resornog ministarstva 800 tisuća kuna bilo je osigurano za isplatu nakon završetka radova sanacije obale na tri lokacije: Foša, Mali Iž i Veli Iž. Naknadno je ministarstvo izmijenilo svoju odluku tako da su osigurali sredstva samo za Fošu i Veli Iž, informacije su iz Grada.

Tri godine od urušavanja obale koja će u dogledno vrijeme potonuti, dojam je da gradske vlasti ne žele dirati u taj dio Foše koja je stvarno ruglo i sramota grada pomorske tradicije i turističke sadašnjosti.

Prvo zato što je ruševina bivše ledane Adrie privatno vlasništvo i što je to prema Prostornom planu turistička zona. Iz Grada su zbog toga odbili proširenje lučkog područja na taj dio zapuštenog pomorskog dobra, kada su iz Županije predlagali da se prošire granice upravljanja Županijske lučke uprave koja bi to brzo sanirala u odnosu na odugovlačenje iz Grada.