Spravljanjem iškog lopiža jutros je na gradskoj pijaci započeo Meat me festival 2.0, drugo izdanje gastronomskog festivala kojemu je cilj promovirati mesna jela zadarskog kraja, kao i ponudu lokalnih vinara i sirara. Sretnici koji su se jutros zatekli u gradu mogli su po simboličnoj cijeni od 20 kuna kušati vrhunska jela chefa restorana Foša Saše Begana - iški lopiž i rolanu pečenu janjetinu. Od 12 sati na posebnom OFYR sistem roštilju priprema se janjetina na žaru, tingul od janjetine, janjeće tripice, lešo janjetina...

- Festival je krenuo prije dvije godine kao balans Tuna, Sushi & Wine festivalu koji je išao na proljeće. Bio je vrlo uspješan, prihvatili su ga i domaći i turisti, a evo nakon prošle pandemijske godine došli smo u priliku organizirati ga ponovno ove godine. Ponuda je raznovrsna, doživljaj za sve sladokusce, poručio je jutros direktor TZ Grada Zadra Mario Paleka.

Festival se održava do subote 23. listopada, radnim danima traje od 10 do 14 sati a u petak i subotu u dva termina, jutarnjem i večernjem od 18 do 24 sata. U šest jutarnjih programa kuhari zadarskih restorana će osmišljavati gastronomski program i pripremati jela na pojedine mesne teme: janjetinu, teletinu, svinjetinu, perad...

Saša Began rado priprema tradicionalni iški lopiž. Radi se o jelu koje, kaže, može s ponosom predstaviti gostima iz bilo kojeg dijela svijeta.

- Naša janjetina je posebna zbog lokalnih uvjeta, bure, mora, soli. U ovom kraju obično nismo veliki "mesari", ali janjetina nam je najbolja. O lopižu s kumpirima i bižima se sve manje-više zna, a roladu sam napravio od janjećeg flama i plećke, uz dodatak ružmarina i kadulje. Nakon pet-šest sati kuhanja ovdje ćemo je završiti na tavi, kaže Began.

Sutra će pulastra (pivca) od 10 servirati chef Tomislav Karamarko, u srijedu Josip Vrsaljko prezentira teletinu, a u četvrtak Mario Arbanas tripice i jela od jetre.
Petak je dan za junetinu - u jutarnjim satima jela od ovog mesa spravlja Klaudijo Mrkić, dok će na večernjoj roštiljadi cooking show s jelima od odležane junetine pripremiti Beef Shop Zagreb, Picnic Mingle & Fun i Udruga mladih Puntamika. Posljednjeg dana Karlo Bugarija priprema svinjetinu, a navečer se ponavlja juneći show.

Osim što se jela i pića plaćaju po uistinu simboličnoj cijeni od 20 i 10 kuna, treba napomenuti kako će se sav prihod donirati Odjelu pedijatrije Opće bolnice Zadar. Da bi se to realiziralo meso su za priredbu donirale mesnice Paleka, Biloglav, Ikić, Gobin, Lukin i Poličanka. Za dobar štimung zadužen je DJ Adam, ali i učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, koji prezentiraju jela i napitke na štandovima. Ulaz u šator moguć je uz predočenje COVID potvrde ili brzi antigenski test za privremenu potvrdu.