Posljednji natječaj Grada Zadra za zakup poslovnih prostora doživio je pravi fijasko. Na ponuđenih 10 poslovnih prostora u rujnu, licitiralo se samo za četiri na otvaranju ponuda.

Interes je iskazan iz Umaga za prostor od 19 kvadrata u Medulićevoj u kojem je bila trafika Tiska. Bilo je interesa i za prostor od 53 metara četvorna na Trgu Gospe Loretske, kojem je namjena stomatološka ambulanta.

Dvije ponude dobivene su za gradski prostor od 21 kvadrata u Ulici Juraja Dalmatinca 7. Početna cijena je bila 10 eura.

Interes je iskazan i za zakup osam kvadrata na adresi Stomorica 1, namijenjenih za cvjećarnu, galeriju ili ured. Početna cijena je bila 12 eura.

Nitko, međutim, nije pokazao zanimanje za zakup najvećeg prostora od 146m2 u Jazinama gdje je bila banka te prostora na Branimirovoj obali od 80-ak kvadrata namijenjenog trgovini.

Zakup gradskih poslovnih prostora posljednje dvije godine je u silaznom trendu interesa ali sadržaja. Svjedočili smo ovo ljeto kako su prostori na atraktivnom lokacijama u gradu, očito jedan te isti zakupac pretvorio u štand jeftine odjeće u zatvorenom.

I kako se onda čuditi da prostor u srcu Kalelarge već je dvije godine zatvoren s prljavim staklima na kojima je oglašeno iznajmljivanje. Dio nekadašnjeg ugostiteljskog objekta Jadera, koji je privatiziran (vlasnik Real Value) nakon završne sudske presude u kojoj je Grad Zadar izgubio, sigurno je rekorder po iznosu traženog zakupa u Zadru. Za prostor od 85 kvadrata oglašen je mjesečni najam od 6.000 eura.