Povodom 125. obljetnice rođenja Slavka Ježića, od 7. do 9. listopada 2021. u Zagrebu, Dubravi i Zadru pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti / Razreda za književnost održan je osamnaesti znanstveni skup u nizu Hrvatski književni povjesničari.

Organizator skupa o Slavku Ježiću je Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a suorganizatori Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Zadru, Hrvatsko filološko društvo, Ogranak Društva hrvatskih književnika - Zadar i Ogranak Matice hrvatske Varaždin.

Slavko Ježić (Dubrava, 1895. - Zagreb, 1969.), hrvatski književnik, književni povjesničar i prevoditelj, autor je prve cjelovite povijesti hrvatske književnosti (Hrvatska književnost od početka do danas: 1100-1941., 1944.). Autor je i prve povijesti francuske književnosti u nas, priredio je kritička izdanja sabranih djela mnogobrojnih klasika hrvatske književnosti, sastavio je nekoliko antologija, prevodio je s više jezika, osobito s francuskoga, i objavio desetke knjiga prijevoda, bio je gimnazijski, a potom i sveučilišni profesor i intendant HNK. Jedan je od utemeljitelja hrvatskoga PEN-kluba.

Znanstveni skup otvoren je 7. listopada 2021. na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti, a s radom nastavio 8. listopada 2021. na Sveučilištu u Zadru, gdje su održane druga i treća sjednica. Dobrodošlicu izlagačima i uspjeh u radu poželjela je rektorica Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Dijana Vican.

Na skupu je radove izložilo ukupno 29 znanstvenika sa 13 institucija iz Hrvatske i inozemstva. Kroz izlaganja je prikazana mnogostruka i multidisciplinarna Ježićeva znanstvena, kulturna i javna djelatnost (Hrvatska književnost, Krstićeva prosudba o toj knjizi, Ježić o S. S. Kranjčeviću, Krleži, Budaku, Begoviću, Vrazu, Maruliću, Frankopanu, o pravaštvu, o varaždinskome književnom krugu, o piscima iz Like, Ježićev opsežan tekstološki rad, prijevodi s francuskoga, intendantura HNK,i sl.). Do početka 2022. planirana je objava Zbornika, koji će sadržavati izlaganja obznanjena na skupu.

Potporu organizaciji pružili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Zaklada HAZU, Općina Dubrava i Zadarska županija, a donatori i sponzori bili su Turisthotel d. d. Zadar, Turistička zajednica grada Nina i Kraljevski vinogradi d. o. o. Zadar.