U prostorijama Udruge za slijepe i slabovidne Zadarske županije danas je održano neformalno druženje i okrugli stol povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa. 

- Osim naših članova, okupili smo članove prijateljskih Udruga s kojima surađujemo tijekom cijele godine, a to su Udruga tjelesnih invalida, Društvo oboljelih od multiple skleroze, Volonterski centar Zadar i Udruga "Eko" Zadar kako bismo izmijenili iskustva po pitanju naših zajedničkih tema, kazao je Mladen Bajlo, predsjednik Udruge slijepih Zadarske županije.

Okruglom stolu pridružili su se učenici trećeg i četvrtog razreda Klasične gimnazije Ivana Pavla II., koji su se educirali o bijelom štapu, pomagalima za slijepe, načinima kako pristupiti slijepoj osobi i sl. Najviše ih je zainteresirao mobitel sa glasovnim pomagalom, zvučni pikado, govorno računalo, prepoznavač boja koji slijepima pomaže kod oblačenja... 

- Dugi niz godina razgovaramo o našim problemima sa nadležnim Ministarstvom. Te probleme dijelimo na dvije vrste: jedni su problemi na nacionalnom, a drugi na lokalnom, zadarskom nivou. Stari i stalni problemi, kojih nikako da riješimo, tiču se osiguranja inkluzivnog dodatka i pratnje videće osobe, zapošljavanja slijepih ososa te socijalne skrbi o slijepim ljudima. Najveći problemi na lokalnom nivou su nam snalaženje u prometu, arhitektonske barijere itd. Baš smo jutros na Branimiru imali sastanak s pročelnikom Robertinom Dujelom koji je obećao da će sjeverni dio gradskog mosta na Branimiru obilježiti taktilnim stazama, odnosno vodilicama. Slijepoj osobi je praktički nemoguće pogoditi gradski most od strane Branimira. Nadalje, ulica između nove Poliklinike i stare bolnice nije nimalo prilagođena ni za nas slijepe, ni za ljude u kolicima. A zbog nedostatka parkirnih mjesta ljeti je gotovo nemoguće pristupiti našim prostorijama na Poluotoku, naglasio je Bajlo.

Pokojni član ove Udruge, Denis Rudić bio je suosnivač čitaonice prilagođene osobama s invaliditetom u Znanstvenoj knjižnici Zadar. Jesu li članovi Udruge zadovoljni sadržajem fonda?

- Sve je puno lakše i bolje zahvaljujući digitalnoj tehnologiji. Ono u čemu leži problem su skupi čitači ekrana, pa često tražimo pomoć sponzora i donacije, bez kojih to ne bi mogli priuštiti našim članovima, tvrdi predsjednik Udruge slijepih Zadarske županije.

Razgovarali smo i s mladim Danijelom Lončarom, diplomiranim pravnikom i članom Udruge koji zbog svog invaliditeta ima velikih problema oko pronalaženja posla:

- Sve to postaje mukotrpno i iscrpljujuće. Natječaji u kojima piše da imamo prednost pri zapošljavanju, pisan je za fizički zdrave osobe. Izgubite nadu i volju prolaziti kroz sve to svaki put. Poručujem poslodavcima da daju više prilika slijepim i slabovidnim osobama, da vide kako funkcioniramo i kakvi smo radnici, zaključuje Lončar.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se u svijetu s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima. Republika Hrvatska se pridružila mnogobrojnim zemljama u obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa 15. listopada 1996. godine kada je taj dan prerastao u Međunarodni dan slijepih. Cilj ovog okruglog stola je suradnike i širu javnost upoznati s izazovima s kojima se svakodnevno susreću slijepe i slabovidne osobe, kao i načinima pristupa i komunikacije osobama s ovim osjetilnim invaliditetom.