Polako, ali sigurno, prosječna globalna temperatura raste i otapa led na planeti, što rezultira povećanjem razine vode. Uskoro će vodostaj biti toliko visok da će pokriti gradove i domove ljudi.

Upravo su to i istraživači iz Climate Centrala htjeli pokazati svojim projektom. Pokazali su kako bi neka poznata mjesta mogla izgledati 2050. godine ako se svijet nastavi zagrijavati. Do 2050. globalna će temperatura biti tri stupnja viša, a mnogi gradovi u blizini obala bit će izgubljeni pod vodom. Ako ništa ne učinimo, za samo 30 godina imat ćemo poražavajuće rezultate, piše Bored Panda, a prenose 24sata.

Jedna od prikazanih simulacija odnosi se i na Zadar, odnosno Kneževu palaču ili "Ducal Palace". Na njoj je vidljivo kako bi razina mora, ako se nastavi sa sadašnjom količinom ispuštanja ugljika u zrak, te povećanja temperature od 3 stupnja Celzijeva, trebala biti iznad Trga Petra Zoranića.

U obnovljenu Kneževe palaču, ne učini li se nešto, moglo bi se ulaziti brodicama a cijeli Poluotok više bi sličio na Veneciju nego na ono što danas poznajemo. Naravno, više neće biti potrebno niti prokopavati kanal kako bi Poluotok postao otok.

Na drugoj simulaciji prikazano je što će se dogoditi smanji li se emisija ugljika u svijetu, pa globalna temperatura poraste "samo" 1,5 stupanj.

Pojavljuju se "lokve" kod stare Tehničke škole i na nekim drugim lokacijama, ali one bi se vjerojatno mogle učinkovito spriječiti gradnjom zaštitnih zidova ili drugim metodama.

Konačno, tu je i izgled Zadra poraste li temperatura za 4 stupnja (naslovna fotografija)

Na jednoj od simulacija prikazan je i Split, čija bi Dioklecijanova palača trebala dijeliti istu sudbinu.