Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije u Ražancu je svečano obilježila 78. obljetnicu osnutka Zadarskog partizanskog odreda koji je 15. listopada 1943. godine osnovan u ovom općinskom središtu na obali južnog dijela Velebitskoga kanala. Tog dana osnovan je i Mornarički odred Ražanac.

Zadarski partizanski odred, u čiji su sastav u početku regrutirani ljudi s područja Ražanca, Nina, Novigrada, Posedarja i Starigrada, 31. listopada 1944. ušao je u okupirani Zadar potvrdivši odluku ZAVNOH-a o priključenju Istre, Rijeke i Zadra i ostalih okupiranih dijelova Hrvatske. Spomenik Galebovi je tijekom Domovinskog rata je ipak "preživio".

- Izbrisani su Kranjčevićevi stihovi i imena 53 poginula partizana i žrtava fašističkog terora. Sve je to izbrisano i bačeno kao i sama monumentalna plastika galebovog jata u uzletu, rad akademskog kipara Ratka Perića, koja simbolizira odlazak 14 rodoljuba u ličke partizanske jedinice u noći 28. studenog 1942., navodi predsjednik udruge Miljenko Letinić.