U sklopu projekta Žedni grad najavljuje se program posvećen (ne)dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru Zadra.

U četvrtak, 21. listopada u 18 sati na zadarskoj rivi bit će predstavljena privremena umjetnička instalacija posvećena vodi pod nazivom Žedni na rivi autora zadarskog Studija PIN (arhitektura) i umjetnika i kustosa, Marka Goluba (crteži).

Nakon otvorenja instalacije prof. dr. sc. Pavao Pavuša Vežić povest će sve zainteresirane u moderiranu šetnju gradom s tematskim naglaskom na pristupu besplatnoj pitkoj vodi u javnom prostoru, tj. bunarima i povijesnim javnim špinama po kojima je tijekom svoje povijesti Zadar bio poznat.

Nadalje, u petak, 22. listopada u 18 sati će se u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar organizirati javna tribina pod nazivom Žedni grad: Zašto nema vode? Tribinu će moderirati Saša Šimpraga, inicijator cijelog projekta.

Program uključuje urbanu intervenciju, šetnju za građane kojom će se tematizirati pitka i druga voda u centru grada, tribinu o stanju, mogućnostima i potrebi nove mreže javnih česmi, urbanističku radionicu „Gradionica" u suradnji s Društvom arhitekata Zadra na kojoj će sudjelovati i njemački arhitekti te književni natječaj za pjesmu na temu pitke vode.

- Zadar je grad s izrazito niskim komunalnim standardom po pitanju, u javnom prostoru, dostupne besplatne pitke vode. S jedne strane, grad izuzetno bogate povijesti u kojemu je javno dostupna voda, kroz mrežu bunara i javnih česmi uvijek imala svoje mjesto, danas je sveden na svega nekoliko uglavnom neispravnih javnih špina. Cilj programa je podizanje vidljivosti teme i zagovaranje rješenja kroz uvođenje nove mreže punktova za besplatnu pitku vodu za Zadar, stoji u opisu projekta započetog prošle godine koji je bio posvećen zagrebačkom Manduševcu.

Na projektu sudjeluju: Gradska knjižnica Zadar, Društvo arhitekata Zadra, Udruga EKO - Zadar, arhitektonski studio PIN, umjetnik i kustos Marko Golub, povjesničar umjetnosti dr. Pavao Pavuša Vezić te berlinski studio ConstructLab.

Idejni autor projekta i autor programa koji se provodi u suradnji s platformom 1POSTOZAGRAD je Saša Šimpraga. Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za likovne umjetnosti Goethe-Instituta.