Koaliciji HDZ-a i "Kapovićeve liste" danas je istekao rok - od sutra ekipa bivšeg načelnika Vira s velikom izvjesnošću odlazi u oporbu u Županijskoj skupštini, dok će novu većinu činiti HDZ-ova koalicija s Rajkom Rađenović, koja je na dopunskim izborima izabrana kao predstavnica srpske nacionalne manjine te Nenadom Klariće,, zadarskim agronomom koji izlazi iz Domovinskog pokreta i prelazi u HSP AS.

Ovakav ishod bio je najavljen prije desetak dana, no čekala se službena potvrda Klarićevog odlaska i istek roka kojega je postavio dosadašnji koalicijski partner Kristijan Kapović. Kapović je za sutra u podne sazvao presicu kod katedrale na temu "Aktualnosti u Zadarskoj županiji", iako je jasno da će govoriti na temu izlaska iz koalicije, moguće i o ostavci predsjednika Županijske skupštine Antonija Vučetića.

Prema njihovom ranijem zahtjevu, HDZ im je trebao prepustiti većinu u upravnim vijećima AGRRA-e, Doma zdravlja i Županijske uprave za ceste, a to su temeljili na broju osvojenih glasova i vijećnika u Županijskoj skupštini. Izračunali su da u obnašanju vlasti u Županijskoj skupštini imaju 17 posto udjela, pa bi trebali imati jednako toliko udjela i u odlučivanju u društvima kojima je Županija osnivač.

- Mi čekamo već tri mjeseca konkretan odgovor, a ne zanima nas situacija u kojoj bismo imali predsjednika Županijske skupštine, dok u odlučivanju ne možemo participirati. Ne radi se o tome da tražimo ravnatelje ovih ustanova, već većinu u Upravnim vijećima koja će birati stručne osobe za ravnatelje. Isto vrijedi i za županijski proračun, u kojemu tražimo da odlučujemo o 17 posto sredstava. Ako se do petka ne ispune naši zahtjevi, prelazimo u žestoku oporbu, najavio nam je prije nekoliko dana Kapović.

U međuvremenu nikakvih pomaka nije bilo, osim vijesti iz kluba nezavisnog Ivica Žuvele, koji je Klarića izbacio zbog "šurovanja" s HSP-om dr. Ante Starčevića. Kandidat Domovinskog pokreta za župana već neko vrijeme izbjegava odgovor o budućem angažmanu, tvrdeći da je još uvijek u razgovoru s ljudima iz Penavine stranke, ali i on danas najavljuje konferenciju za medije, na kojoj će sutra govoriti o svojoj budućnosti.

Kapovićevim ambicijama "presudili" su, prema mišljenju HDZ-a, nerealni zahtjevi. Posebno su inzistirali u smjeni Branka Kutije s mjesta ravnatelja Županijske uprave za ceste. Stručne a ne stranačke ljude, tvrde, predložili bi i u dvjema ustanovama u kojima su poništeni već raspisani natječaji za (re)izbor ravnatelja - Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije u kojoj stoluje v.d. ravnatelja Vladimir Kovačević i Domu zdravlja Zadarske županije, u kojemu je v. d. Renata Bek. Osim toga, tražili su većinu u šest školskih odbora, čime bi u budućnosti mogli upravljati izborom ravnatelja. Sada je već izvjesno kako od toga neće biti ništa, kao i da bismo uskoro mogli dobiti novog predsjednika Županijske skupštine umjesto Antonija Vučetića.