Rasprava o izmjeni odluke o organizaciji i plaćanju parkiranja za stanare Poluotoka krajem prošlog tjedna probudila je email korespondenciju na relaciji - građani- pročelnik - vijećnik.

Nakon prijedloga organizacije parkiranja od strane građana, javio se pročelnik Robertino Dujela, koji je u svom prijedlogu najavio kako će za drugo vozilo stanari plaćati povlaštenu kartu od 100 kuna.

„Vaš novi prijedlog organizacije parkinga na Poluotoku je definitivno veliki korak u odnosu na postojeće stanje.

Molio bih vas da proučite prijedlog koji sam vam poslao i da ako je moguće implementirati u novu organizaciju parkinga korisne stavke a pogotovo stavke koje se tiču najranjivije skupine društva kao što su umirovljenici i invalidi (samo slabo i teško pokretni).

Isto tako u samom prijedlogu su stavke za raspravu i doradu npr. da li limitirati broj vozila na dva po kućanstvu sa povlaštenom kartom. Npr. što sa kućanstvima gdje više osoba radi i imaju potrebu za više vozila.

Smatram da različite cijene za prvo i svako sljedeće vozilo možda nisu pravedne i ne vidim smisao što se namjerava postići. Prilikom odluke o naplati treba se voditi logikom i da bude pravedna. Pogotovo je važno da svi građani Zadra imaju percepciju istih odluka da se nitko posebno ne povlašćuje ili kažnjava", napisao je naš sugrađanin. Pismo je poslano na našu i na adresu pročelnika Dujela koji je na isti način odgovorio:

„ Zahvaljujemo Vam na ukazanom. Sa nekom novom izmjenom i dopunom odluke analizirati ćemo i Vaš prijedlog, komunicirati ga ostalim inicijativama, kao što smo i svaki drugi pristigli u cilju unaprjeđenja postojećeg stanja. Samo na ovaj način , odnosno konkretnom komunikacijom kao i do sada možemo ponuditi optimalno rješenje u postojećim okvirima parkirnog prostora.
Svaku inicijativu u svezi umirovljenika i osoba sa invaliditetom do najsitnijih detalja razmatramo i u stalnom smo i kvalitetnom, konkretnom kontaktu sa UTI .
Cijena povlaštene mjesečne karte za drugo i svako ostalo vozilo trenutno iznosi 150 kn i ovom izmjenom predlažemo upravo smanjenje na 100 kn kao i korištenje istim vozilima tijekom cijele godine za prvu, drugu i četvrtu zonu.

Siguran sam da želimo, možemo i moramo pronaći još prostora na zadovoljstvo naših sugrađana, poručio je pročelnik Dujela.

U osnovi problema ostaje izmijenjena odluka o usluzi Obala i lučica kojom javnobilježničkom potvrdom stanari mogu dobiti samo jednu povlaštenu kartu od 50 kuna mjesečno. Oni moraju dati ovjerenu potvrdu da drugo vozilo s iste adrese neće koristiti povlaštenu kartu. Mjesečnu kartu po 150 kuna uvijek su mogli kupiti oni koji rade na Poluotoku.

Stanari Poluotoka pamte sustavno uzimanje parkirnih mjesta ne samo na Muraju već i zbog dostave na obodima Poluotoka koja im je uzela dio parkirnih mjesta. A što je s ograničenjem od tri sata parkiranja u prvoj zoni, podsjećaju neki na tu nemoguću odluku. Tzv. mali hoteli u povijesnoj jezgru dobili su dio parkirnih mjesta koja su rezervirali za svoje goste uz simbolično plaćanje. Od njega je izuzet samostan sv. Frane koji je dobio tri mjesta zbog radova na obližnjem kompleksu sv. Nikole. Parkiranje je najveći problem, reći će Zadrani kojima je egzistencija vezana za sezonski posao na Poluotoku.

Gradske vlasti nisu našle alternativu na Ravnicama a niti s gradskom garažom. Kad će? Ne zna se.