Nakon što se danas po posljednji put održi u starom ruhu, Benkovački sajam seli na novu lokaciju od studenog pa do dovršetka radova vrijednih gotovo 22 milijuna kuna. Riječ je o projektu kojega sa 85 posto iznosa sufinancira Europska unija, a ostatak sredstava osigurat će lokalna samouprava.

Projekt je djelo splitskog arhitekta Dinka Peračića. Prema najavama direktora komunalne tvrtke Benković d.o.o. Ivana Mitrovića,  trajao bi godinu dana. U prvoj fazi gradit će se infrastruktura, kanalizacija i voda, a potom objekt koji uključuje i aukcijsku dvoranu, upravnu zgradu i dio za ugostiteljske sadržaje. Zadnja faza obnove bila bi izgradnja eko-etno Dalmatinske kuće. Najesen iduće godine sve bi trebalo biti dovršeno i otvoreno za korištenje na staroj lokaciji, ali u novom izdanju i na nešto većem prostoru.

Srećom, nećemo ponovno morati čekati mjesecima na otvorenje, kao što je to bio slučaj u koroni, jer se popularni sajam, kojeg svakog desetog u mjesecu posjećuje tisuće ljudi samo seli na lokaciju nešto zapadnije od tradicionalne.

Ni škura bura jutros nije spriječila posjetitelje da iskoriste priliku vidjeti "stari" Benkovački sajam...