Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković u Poličniku je održala edukaciju za dužnosnike Zadarske županije. 

Dugoočekivane izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa dane su u javno savjetovanje. Njima se unaprjeđuje sustav kontrola, uvode se strože sankcije i proširuje krug dužnosnika koji moraju objaviti podatke o svojoj imovini. Definirana su nova pravila, a obuhvaćeni su i lokalni dužnosnici koji će morati transparentno objaviti podatke o svojoj imovini. Neki od novih obveznika su predsjednik i članovi uprave trgovačkih društava kojima je RH većinski vlasnik kao i ona društva u kojima su jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave većinski vlasnici ili u većinskom vlasništvu osnivači.

- Današnja edukacija još se odnosi na stari zakon. Povjerenstvo ima zadaću educirati dužnosnike i to kontinuirano čini. Ministar Malenica objavio je nacrt novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji će puno više "zagrabiti" u lokalnu samoupravu. Velik je broj novih dužnosnika koji nisu bili obuhvaćeni i njih je potrebno educirati pa ćemo iduće godine morati sve ovo ponoviti sa širim krugom dužnosnika, kaže Novaković.

Novaković dodaje kako dužnosnici ponekad nisu ni svjesni koja su im prava i obveze te je zbog toga jako bitna edukacija. Kaže kako novi Zakon ne širi nadležnost povjerenstva, a ističe kako će se svakako osvrnuti na članak pet i načela koja su ovakvim prijedlogom Zakona i dalje takva da po njima ne mogu postupati. Upravo na korupciju i sukob interesa na razini lokalne samouprave, odnosno slabe mehanizme kontrole i sankcioniranja na lokalnoj razini često upozorava i Europska komisija kao i razne druge agencije. Zaključuje kako je ovo pravi trenutak da se to riješi.

- Na nacionalnoj razini su puno oprezniji dok se na lokalnoj razini puno toga događa, a naš zakon ima mali utjecaj. Puno toga je još neregulirano, pogotovo trgovačka društva gdje možete zapošljavati kako hoćete i nema nikoga tko bi vas kontrolirao. Vrlo je značajno u tom segmentu sada zagrabiti, kaže Novaković i ocjenjuje kako je dobro da se proširuje krug dužnosnika, no smatra da sam Zakon nije korak unaprijed.

Župan Božidar Longin rekao je kako svi dužnosnici trebaju biti spremni transparentno obavljati svoj posao.

- Svi mi ovdje smo dužnosnici. Onoga trenutka kada smo se odlučili na kandidaturu, bili smo svjesni što to sve od nas zahtijeva. S jedne strane znali smo koliko ćemo biti angažirani i koliko će nam to utjecati na privatni život, a s druge strane obvezali smo se poštivati i niz zakonskih propisa koji se na ostale građane naše RH ne odnose. Jedan od takvih propisa svakako je Zakon o sprečavanju sukoba interesa, a čiji je svrha, između ostalog, sprečavanje privatnih utjecaja na donošenje odluka u obnašanju javnih dužnosti, rekao je na početku skupa župan Božidar Longin dodajući kako je jako važno dobro proučiti spomenuti Zakon, ali i poslušati struku, jer se greške često događaju iz neznanja.

Na Kneževu dvoru u Dubrovniku postoji natpis "Obliti privatorum, publica curate" - "Zaboravite privatno, brinite se za javno".

- Podsjeća nas ta rečenica upravno na ono o čemu i Zakon o sprječavanju sukoba interesa govori. Moramo jačati integritet, objektivnost, nepristranost i transparentnost u obnašanju svojih javnih dužnosti, a kako bismo ojačali povjerenje svojih građana u nas same i institucije kojima smo na čelu, dodao je župan Longin i zahvalio Povjerenstvu što je organiziralo ovu edukaciju.