Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas je u Domu Zadarske županije uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna. Sredstva su dodijeljena Agenciji za razvoj Zadarske Županije ZADRA NOVA, Medicinskoj školi Ante Kuzmanića Zadar te tvrtki EKO d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije.

Ravnateljica agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković preuzela je ugovore za sufinanciranje tri projekta - ZADRA NOVA ZA VAS u vrijednosti 2.478.787,31 kuna, PEPSEA (Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Andriatic from Pollution) u vrijednosti od 1.010.067,64 kuna i STREAM (Strategic development of flood management) u vrijednosti 2.111.671,64 kuna.

Medicinskoj školi Ante Kuzmanića za projekt „Unaprjeđenje infrastrukture regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva" uručen je ugovor u vrijednosti 9.427.059,01 kuna, a ugovore je preuzela ravnateljica Anita Basioli, dok je direktor tvrtke EKO d.o.o. Dino Perović preuzeo ugovor vrijednosti 10 milijuna kuna za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje.

- Sva sredstva dolaze, usuđujem se tvrditi, u dobre ruke jer je riječ o projektima značajnim za širu zajednicu. Stoga koristim prigodu i upućujem svoju iskrenu zahvalu resornom ministarstvu, osobito državnom tajniku Erliću, ali i Vladi RH na čelu s predsjednikom Plenkovićem, koji se maksimalno trude stvoriti sve preduvjete kako bi mi na lokalnoj i regionalnoj razini što uspješnije koristili europska sredstva, istaknuo je župan Božidar Longin dodavši da pred nama stoji značajan novac u novom programskom razdoblju EU, u kojem je za projekte u Hrvatskoj predviđeno gotovo 25 milijardi eura.

- Nove mogućnosti financiranja razvojnih projekata možemo dobro iskoristiti samo kvalitetnim planiranjem i jednako takvom pripremom projekata. Zadarska županija će biti spremna, jer smo aktivnim pristupom napravili dobru pripremu, kako s našim razvojnim agencijama tako i s gradovima i općinama. Svakako da nam je izgradnja vodovoda i odvodnje i dalje jedan od prioriteta, a nastavit ćemo raditi na projektima prometne, ribarske i poduzetničke infrastrukture, navodnjavanja poljoprivrednih površina, razvoja školstva i zdravstva, kao i brojnim drugim projektima važnim za kvaliteniji život naših stanovnika, najavio je župan.

Zadarska županija je do sada bila prilično uspješna u povlačenju sredstava iz EU fondova jer je do sada ukupno ugovoreno 3,7 milijardi kuna vrijednih projekata, otkrio je državni tajnik Šime Erlić.

- Ukupno su na području Zadarske županije trenutno 33 projekta koji ostvaruju pravo na sredstva resornog ministarstva kroz Fond za sufinanciranje u ukupnom iznosu od 63 milijuna kuna, dok je cjelokupna vrijednost tih projekata milijardu kuna, od čega je 790 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Fond za sufinanciranje je instrument koji olakšava sufinanciranje projekata iz lokalnog djela proračuna i izravna je financijska pomoć za postojeće projekte čime se nagrađuju oni koji rade, koji provode EU projekte i koji su uspješni, kazao je Erlić naglasivši da je u svih pet projekata koji su danas dobili sredstva izravno ili kao partner sudjelovala Agencija za razvoj Zadarske Županije ZADRA NOVA.

- To nam dovoljno svjedoči o tome koliko su razvojne agencije važne i da su opravdale svoje postojanje. Kada su prije desetak i više godina razvojne agencije osnivane s ciljem jačanja kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata te za provedbu regionalne politike bilo je dosta skeptika, ali sada, s vremenskim odmakom, možemo reći da sasvim sigurno ni Zadar ni Zadarska županija ne bi imali ovoliko aktivnih projekata, niti generacije stručnih ljudi koji su educirani za njihovu provedbu, da nije bilo razvojnih agencija. One su sada dodatno dobile na značaju jer su podignute na razinu regionalnih koordinatora. Zato moram istaknuti da su razvojne agencije itekako opravdale očekivanja, a posebice ZADRA NOVA koja je omogućila da se dogodi niz važnih, razvojnih projekata u našim općinama, gradovima i županiji, poručio je Erlić.