Potpredsjednica Županijskog odbora za školstvo Željana Popić dostavila je prijedlog za uvođenje šaha u predškolski odgoj u gradu Zadru i Zadarskoj županiji pod nazivom "Šah - nije samo sport i igra , već i dio obrazovanja u modernom svijetu!".

- Šah je i sport, i umjetnost, i igra. Dokazano je da šah ima čak pet učinaka kod djece: djeca moraju čitati iz mnogih knjiga da poboljšaju svoju igru, pravila šaha kažu da je poželjno zapisivati svoje partije, svaka figura na šahovskoj ploči ima neku vrijednost, jedna je veća od druge; ako izgubiš jaču figuru za slabiju, može te stajati cijele partije, jedino ti odlučuješ da se tvoja vojska tj. tvoje figure razvijaju u najboljem smjeru; bilo kakva loša odluka rezultirat će gubitkom ljudi (figura) bez mogućnosti nadoknade. To te može stajati gubitka partije, poštuješ sebe i svog protivnika, a isto vrijedi i za tvog protivnika; svaka partija počinje i završava rukovanjem. Također, dokazano je da su djeca s poteškoćama u razvoju u stanju usvojiti pravila igre, pojašnjava potpredsjednica ŽO za školstvo.

Dan 13. ožujka 2012. godine ući će u njegovu povijest jer je tada šah prešao u višu razinu društvenog priznanja, "ne samo kao sport, već i kao dio obrazovanja u modernom svijetu". Toga je dana Europski parlament prihvatio deklaraciju kojom poziva Europsku komisiju i Države članice da podrže uvođenje programa Šah u školi u obrazovne sustave Unije i da se za to predvide potrebna sredstva.

- Sudjelujući u Erasmus+ programu imala sam prilike vidjeti nastavni proces u jednoj Danskoj školi (grad Odense), gdje učenici 1. razreda (kod nas su to djeca predškolskog uzrasta, 5-god.) u sklopu nastave imaju čak 2 sata šaha tjedno. Proučavajući literaturu i istraživanja a vezano za uvođenje šaha u nastavni proces, ideja nas u MOST-u je potaknuti na promišljanje odgovorne na području grada i županije da se potrude i učenje ŠAHA implementiraju u svoje predškolske kurikulume. Zadaća nam je voditi brigu o djeci i pružiti im najbolje moguće obrazovanje, smatra Popić.