- Zadar je bio grad kojemu je agresor odredio smrtnu presudu. Ovdje na Dračevcu spriječila se egzekucija nad ovim starim gradom, kakva nije bila zabilježena u njegovoj burnoj povijesti. Hrvatski narod ovdje je pokazao svoju snagu, vjerujem da je ona i dalje u njemu i da će ju pokazati kad god bude potrebno, poručio je general pukovnik Mladen Fuzul na svečanoj akademiji koja je danas upriličena na Dračevcu, kod tenka kojega su zadarski branitelji zaustavili tog presudnog 6. listopada prije 30 godina. Branitelji su pokazali da su unatoč manjoj brojnosti i slabijoj opremi spremni žrtvovati svoj život slobodu, a na temeljima onih koji su ga na kraju i dali izborena je sloboda Zadra, a kasnije i Domovine.

Program obilježavanja započeo je jutros polaganjem vijenaca na Gradskom groblju, polaganjem vijenaca na spomenik imotskim vitezovima na Bulevaru, spomen obilježjima na Ploči i Dračevcu te sv. misom u crkvi Uznesenja BDM na Dračevcu. Na svečanoj akademiji okupilo se više vojnih zapovjednika, izaslanika, ali i protagonista ratnih zbivanja na prvoj crti obrane. Oni danas ne traže da im zbog toga novi naraštaji odaju posebno priznanje, rekao je u njihovo ime zadarski gradonačelnik Branko Dukić, već da neopterećeni čuvaju uspomenu na njih i grade sretniji dom.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsjetio je kako su ovi ljudi 199. godine preuzeli sudbinu u svoje ruke te ispisali najljepše stranice hrvatske povijesti.

Sloboda koju uživamo nije darovana, nego je krvlju izborena. Branitelji su najsnažniji temeljac suverene Hrvatske te ova vlada čini sve u partnerstvu s udrugama iz Domovinskog rata. Sva šteta od pandemije i drugih nepogoda će se nadoknaditi, ali životi dani na oltar Domovine neće i zato nam ostaju putokaz za dane pred nema, istaknuo je Medved.

Zadar je, istaknuo je saborski izaslanik, obranjen zahvaljujući ljudima velikog srca i hrabrosti, a njihova djela ostat će besmrtna.