Zadarski učitelji obilježavaju svoj dan uz novog županijskog sindikalnog povjerenika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Umjesto dugogodišnjeg povjerenika Jere Bilana iz Pomorske škole, koji je napredovao na mjesto glavnog tajnika Nezavisnog sindikata, tu je funkciju preuzeo Tomislav Maričić, profesor fizike u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića. Povodom Svjetskog dana učitelja, on je javnosti uputio tekst o obilježavanju ovog dana u znaku učitelja koji su postale žrtve COVID-a.

- Proživljavamo turbulentna vremena. Pandemija uzrokovana COVID-om još uvijek hara svijetom s razornim utjecajem na obrazovanje. Izgubili smo širom svijeta bezbroj kolega - učitelja. Svjedočimo zatvaranju škola i nemogućnosti održavanja nastave licem u lice. Prisiljeni smo koristiti računalne alate za učenje na daljinu što otežava uvjete rada nastavnicima širom svijeta, jednako kao i u Hrvatskoj. Na svjetskom nivou, ove je godine pažnja za Dan učitelja usmjerena je na učitelje žrtve pandemije, žrtve COVID-a. Zato je pokrenuta stranica teachercovidmemorial.org gdje se mogu poslati fotografije preminulih nastavnika, priče i sjećanja vezano za naše kolege koje su bile žrtve COVID-a, istaknuto je u priopćenju.

Prema saznanjima Maričića, takvih žrtava srećom nije bilo među aktivnim djelatnicima u Zadarskoj županiji. Ističe kako im je pandemija, zbog koje se mjesecima nastava održavala online, donijela dodatan stres u ionako stresnom poslu.

- Sada pokušavamo što duže ostati u učionici jer je to jedini način na koji nastava funkcionira onako kako treba. Učenici su ti koji su najviše sretni zbog povratka u klupe. I samog me iznenadilo koliko su sretni zbog toga, rekao nam je novi županijski sindikalni povjerenik.