Već prvog dana preusmjeravanja putnika s otoka Ilovik u luku Mali Lošinj potvrđene su bojazni otočana koje su se pojavile nakon najave radova u luci Mrtvaška.

- Danas puše jugo kao i naredna tri dana. Danas je našoj djeci uskraćeno obrazovanje.
Naša djeca nisu u mogućnosti ići u srednju školu u Mali Lošinj, učiteljica viših razreda osnovne škole ne može doći raditi na Ilovik, onkološki pacijent koji živi na otoku, inače hrvatski branitelj, danas ne može otići po svoju redovnu terapiju, pošta ne može otići s otoka ni doći na otok. Eto, počinje razdoblje od dvije godine u kojem se moramo "strpiti" za "naše dobro"!, poručili su iz Vijeća mjesnog odbora Ilovik u ponedjeljak, nakon što brod za Mali Lošinj nije isplovio.

Ističu kako su zbog loše pripremljenog projekta dogradnje luke Mrtvaške uskraćeni za medicinsku skrb, regularno obrazovanje 14 učenika, opskrbu dućana, OPG-ova i šest restorana.

- Svega toga ne bi bilo da imamo mogućnost pristajati u uvali Mrtvaška na najjužnijoj točki otoka Lošinja, do koje Ilovčani mogu ploviti po svakakvom vremenu i tijekom cijele godine! Ovakvim katastrofalnim projektom i još gorom organizacijom radova počinje uništenje možda jedinog otoka na Jadranu koji je postigao ogromni pozitivni skok u broju djece, mladih obitelji i uopće stanovnika. Našoj se djeci od danas onemogućava školovanje i mlade obitelji tjera da napuste otok, a svima ostalima, naročito starijima, ukida zdravstvena skrb, dostupnost bolnica i liječnika, opskrba i sve ono što omogućuje normalan život, poručuju s otoka Ilovik.

Kao tužan primjer navode situaciju sa susjednog otoka Unije, gdje je prošlog tjedna, nakon više od stotinu godina, zatvorena škola zbog čega je posljednja unijska obitelj s dvoje djece morala iseliti i napustiti otok.

- Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, župan Zlatko Komadina i ministar Oleg Butković to sada pokušavaju napraviti Iloviku, poručuju iz Vijeće mjesnog odbora najavljujući prosvjed u petak, 8. listopada u 10:30 sati, ispred zgrade Grada Mali Lošinj na adresi Riva lošinjskih kapetana 7.

Stanovnici ovog otoka u Primorsko-goranskoj županiji, u blizini zadarskog otoka Silbe, mole za podršku sa svih okolnih mjesta i otoka.

- Danas se zbog nesposobnosti i krupnog kapitala uništava otok Ilovik, a sutra će se to dogoditi i drugima.