U organizaciji ŠRD ˝Sipa˝ iz Benkovca, u subotu u Karinu Donjem održano je tradicionalno natjecanje u športskom ribolovu panulom, koje ima i svoj tradicionalni naziv, ove godine 22. Kup karinskog i novigradskog mora.

Osim uobičajenog natjecanja za seniore sportske ribolovce, održano je i natjecanje u lovu štapom s obale za djecu u kategorijama do 12 i do 16 godina. Natjecanje je počelo rano ujutro u 06:30 sati i trajalo je do 15:30, nakon čega je uslijedilo vaganje ulova i proglašenje najspretnijih, i najuspješnijih ribolovaca, odnosno pobjednika ovogodišnjega Kupa karinskog i novigradskog mora. Ukupno su nastupile 22 ekipe. Vrijeme za natjecanje je bilo izvrsno, makar da je bilo i malo svježije i oblačnije, rekao nam je predsjednik ŠRD ˝Sipa˝ Benkovac, vrijedni i sveprisutni Ante Šuto, kojemu se uistinu, uvažavajući cjelokupnu ekipu Sipe, može odati priznanje za trud i energiju koju uvijek ulaže u organizaciju, ne samo ove manifestacije nego i brojnih drugih u kojima aktivno sudjeluju.

Nešto ranije je završilo natjecanje za mlađe kategorije, pa je sukladno tome i ranije objavljeno tko su najuspješniji i najspretniji mladi sportski ribolovci. Tako je sasvim zasluženo zlatno odličje i svoj pokal za prvi ulov u kategoriji do 12 godina osvojio Luka Perica član ŠRD ˝Sipa˝ iz Benkovca. Drugo mjesto je osvojio Marin Eškinja iz ŠRU ˝Podlanica˝ iz Biograda na moru, čiji član je i trećeplasirani sportski ribolovac ovogodišnjega kupa Filip Vasiljevski. Kod nešto starije generacije odnosno u kategoriji do 16 godina, najuspješniji je bio Danijel Lacković, član ŠRD ˝Sipa˝ Benkovac, drugo mjesto zaslužio je Mauro Paleka, član ŠRD ˝Zubatac˝ iz Zadra, dok je trećeplasirani bio član biogradske ŠRU ˝Podlanica˝, Karlo Galešić. Najuspješniji mladi sportski ribolovci nisu krili svoje oduševljenje prilikom dodjele priznanja, dok su oni koji ove godine nisu imali sreće s ulovom koji bi im osigurao nagrade i odličja najavili dogodine ljutu borbu, ali i zazivanje sreće koja je također, uz sve vještine i nauk, itekako bitan faktor u ovakvom natjecanju.

Jako zanimljivo ovogodišnje natjecateljsko iskustvo imali su i oni nešto iskusniji, seniori, koji su na novigradskom i karinskom moru pokušali uloviti svog kapitalca. Pri tome je najviše uspjeha imao, opet član ŠRD ˝Sipa˝ iz Benkovca Roman Šimunković koji je sa svojim barkariolom Zoranom Pilićem ulovio dva brancina ukupno teška 6.385 grama. Sav sretan je bio na dodjeli zasluženih priznanja i nagrada koje je osigurao organizator, zajedno sa sponzorima koji su i ovoga puta pokazali da imaju srce i dobru volju za prepoznati prave vrijednosti.

Pobjednik Šimunković je kazao:

- Sretan sam naravno jer i sreća je imala svoju ulogu koja me je pratila na ovogodišnjem natjecanju.

Drugo mjesto s ulovom brancina teškim 755 grama, osvojio je također član benkovačkog ŠRD ˝Sipa˝ Milan Banović sa svojim jako zanimljivim barkariolima, svojim zetom Danijelom Brzojom, inače mužem od jedne od njegovih dviju kćeri i najmlađim među najmlađima barkariolima Ivanom Vidovićem, njegovim unukom, odnosno sinom druge mu kćeri.

- Da nisam imao ovako veliku pomoć i potporu, posebno mog unuka Ivana, sigurno ne bih ostvario ovakav uspjeh na natjecanju, otkriva nam drugoplasirani Milan Banović.

Treće mjesto na ovogodišnjem Kupu karinskog i novigradskog mora osvojio je čovjek koji je od samih početaka na ovom natjecanju i kojemu uvijek treba odati priznanje, bez obzira imao ulov za nagrađivanje, ili ne. Akademik Ivica Kostović koji i sa svojih 78 godina kao član ŠRD ˝Zubatac˝ iz Zadra uspješno ribari i lovi, u duhu sporta, ali i tradicije. On je s ulovljenim brancinom teškim 450 grama i osvojenim trećim mjestom pokazao kako nešto što se voli i što ima tradiciju treba čuvati kao nešto što vrijedi i traje. Predsjednik ŠRD ˝Sipa˝ Ante Šuto je prof. dr. Kostoviću poželio još puno dolazaka i nastupa na kupu karinskoga i novigradskog mora. Jednako tako Šuto je iskoristio priliku zahvaliti se svima koji su ove godine sudjelovali na Kupu karinskog i novigradskog mora, kao i svima koji su pomogli organizaciju istoga. Izrazio je naravno žaljenje što i ove godine nije sve začinjeno i tradicionalnim okupljanjem i večerom ispod velikoga šatora uz bogat meni, glazbu uživo i tombolu. Ponadao se da će i ova korona kriza napokon proći te da će se dogodine vratiti sve na staro, pa tako i kompletirati ova tradicija u Karinu Donjem na plaži.