Sveučiliše u Zadru u ponedjeljak će održati početnu konferenciju projekta "Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće" kojim će se obnoviti zgrada stare Tehničke škole. Tim povodom u Zadru će gostovati i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, koji će s rektoricom prof. dr. sc. Dijanom Vican, gradonačelnikom Brankom Dukićem i zamjenikom župana Šimo Vickovićem medijima predstaviti projekt u dvorištu ruševne zgrade na Poluotoku. Ukupna vrijednost projekta je 34.348.000 kuna, od čega je bespovratnim sredstvima EU sufinancirano 26 milijuna kuna.

Na početnoj konferenciji u Svečanoj dvorani projekt će predstaviti voditeljica Ureda za znanost, projekte i transfer tehnologija Irena Kozulić, dok će prorektor prof. dr. sc. Josip Faričić ispričati nekoliko crtica iz povijesti zgrade stare Tehničke škole. Uzvanici će također moći premijerno pogledati 3D vizualizaciju rezultata projekta.

Zgrada stare Tehničke škole sagrađena je 1909. za potrebe srednjoškolskog strukovnog obrazovanja za obrte i zanate. Do 2005. godine koristile su je Strukovna škola Vice Vlatkovića i Tehnička škola u Zadru, nakon čega su se preselile u novoizgrađeni objekt te se predmetna zgrada od tada ne koristi. Tijekom godina bila je izložena urušavanju te je postala opasnost za pješake, što će se ovim projektom zaustaviti. U međuvremenu Sveučilište je od Zadarske županije dobilo pravo gradnje i na preostalom dijelu zgrade, što bi se trebalo financirati kroz novi projekt.

Istog dana u 18 sati u Svečanoj dvorani rektorica Vican dodijelit će počasni doktorat znanosti maestru Ivanu Repušiću. Na sjednici Senata održanoj 28. rujna donesena je odluka o dodjeli počasnog doktorata za izuzetan doprinos u području umjetničkog i kulturnog stvaralaštva. Repušić je jedan od najznačajnijih i najuspješnijih hrvatskih dirigenata mlađe generacije, koji je svojim umjetničkim ostvarenjima zadužio zadarsku i hrvatsku kulturnu javnost.