Nakon dvodnevne konferencije koju je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) organizirala u hotelu Kolovare, u sklopu projekta ECOWAVES uslijedilo je studijsko putovanje kroz Ravne kotare na kojem su sudjelovali novinari, brodski, kruzing i turistički agenti koji djeluju na području od Istre do Dubrovnika te predstavnici lučkih uprava i kapetanija.

Krenuli smo iz Zadra prema Benkovcu, gdje su nas dočekala zamjenica ravnatelja AGRRA-e i voditeljica projekta Ivana Dević, viša stručna suradnica - asistentica na provedbi Intervencijskog plana Grada Benkovca Josipa Ledenko Rubelj i dogradonačelnik Benkovca Tomislav Klarica. Ukupno 131 stepenica trebala nam je do Kaštela Benković i Zavičajnog muzeja koji je u fazi revitalizacije. Od naših vodiča, kojima se pridružio i kustos Mate Ćurković, saznali smo da je u stalnoj postavi jedinstven top napravljen po nacrtima slavnog Da Vincija.

Završetkom projekta revitalizacije obnovit će se ova srednjovjekovna utvrda te će se unutar njegovih prostorija nalaziti stalni postav Zavičajnog muzeja Benkovac. Benkovačko područje tako će dobiti adekvatnog čuvara i prezentatora kulturne i povijesne baštine, te ishodišnu točku za sve turističke posjete.

Potom smo se spustili do novouređene tržnice gdje se održavala gastro manifestacija, benkovačka Pužijada. Osim delikatesa od puževa na različite načine (puževi na toć s palentom, punjeni puževi, salata od puževa, puževi s kajganom...), mogli smo odabrati svog puža koji će se uključiti u utrku koja, kako nam kažu domaćini, zna potrajati i do sedam sati! S obzirom na epidemiološke mjere, uz doping kontrolu koju su prošli, natjecatelji su morali imati negativan test na Covid-19.

Autobus nas je potom odveo u Donji Karin, gdje smo posjetili crkvu i franjevački samostan, koji će za šest godina proslaviti 600 godina postojanja. Zbog odsustva župnika i gvardijana fra Petra Klarića, ugostio nas je gospodin Ladislav koji je ovo zdanje, kroz povijest nekoliko puta razoreno pa obnovljeno, nazvao „rajem na kugli zemaljskoj". Nakon obilaska samostana, uživali smo u domaćoj rakiji koju je spravio fra Klarić, a potom nakratko, uživali u tihoj i netaknutoj prirodi nedaleko od ušća potoka Karišnice.

Konačno, put nas je odveo u „kamenu bajku", odnosno do seoskog obiteljskog gospodarstva Mićanovi dvori, pravo mjesto za izolaciju i opuštanje u srcu Bukovice. Osim degustacije ravnokotarskih specijaliteta koje smo i sami imali priliku probati (domaći pršut i sir, peka i neizostavni prisnac), mjesto čiji je vlasnik Đuro Župan nudi kajak, rafting i pješačke ture, jahanje uz pratnju stručnog vodiča te vožnje brodom kroz povijesni kanjon rijeke Zrmanje na relaciji od Obrovca do Novigradskog mora.

- Ideja je bila ljudima pokazati kako izgledaju Ravni kotari, netaknuta priroda i kulturna baština koja se prenosi stotinama godina. Osobno sam mišljenja da je ovo iznimni turistički dragulj, a s obzirom da turizam u ovom dijelu nije značajno razvijen, imamo ga priliku razvijati od početaka, na održiv način. Agenti svojim radom i ekspertizom mogu doprinijeti razvoju nove inicijative, za koju se nadamo da će postati standardna turistička ponuda putem koje će gosti sa kruzera imati priliku osjetiti tračak našeg tradicionalnog ruralnog područja, rekla je voditeljica projekta Ivana Dević.

Poslovna suradnja, kaže Dević, uopće nije upitna. Na potezu su turistički djelatnici, oduševljeni ravnokotarskom pričom, da to i realiziraju.

- Vjerujemo da ova priča ima velik potencijal i budućnost. Svakako je potrebno turistu pružiti nešto novo, jer je tržište "zasićeno" suncem i morem te poznatijim destinacijama u kojima su mnogi već bili, komentari su agenata za kružna putovanja tokom ovog dinamičnog dana.

Projekt ECOWAVES se provodi u sklopu programa Interreg ADRION, nositelja Uprave lučke mreže Ionskog mora - Luke Taranto, a usmjeren je na održivi razvoj luka na području sedam država (Italija, Hrvatska, Slovenija, Grčka, Srbija, Crna Gora i Albanija). U Hrvatskoj ga provodi Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA). Vrijednost projekta je 2.114,750 eura, a razdoblje provedbe je od 1. ožujka do 31. kolovoza 2022. godine. Cilj je razviti transnacionalnu suradnju za očuvanje mora u lučkim područjima, a s posebnim naglaskom na kruzing turiste čiji je udio u strukturi gostiju sve veći.