NOVO

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je kako je jutros u 08:24 sati Lučka kapetanija Zadar zaprimila poziv vlasnika brodice kako ima požar na svojoj brodici koja se nalazi na vezu u uvali Radovanjica na otoku Viru te navodi kako su još dvije brodice izgorjele i potonule pored njegove koja je u plamenu.

Do izlaska lučke kapetanije na izvid, požar na brodici je ugašen od JVP Zadar, a na brodicama nije bilo osoba te nema tragova onečišćenja mora.

Brodice će u što skorijem roku biti uklonjene iz mora kako ne bi ugrožavale sigurnost plovidbe i morski okoliš, a okolnosti nastanka požara utvrdit će djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova.

Virski list javlja da se radi o brodovima u vlasništvu Attile Végvárija, Mađara koji većim dijelom godine živi i posluje na Viru, virskog vikendaša Franje Kosa i umirovljenog virskog pomorca i ribara Marija Bašića Pipinog.

- Koga će nego mene? Prvo su mi kuću srušili kada je bila akcija rušenja, a sada se zapalio moj brod. Nema tu pomoći niti sreće, jedino mi je još ostala glava na ramenima - rezigniran je Bašić nesretnim gubitkom brodice Super Galeb od osam metara.

Prvi se zapalio brod u vlasništvu Mađara Végvárija, a potom se požar proširio na susjedni brod i veliku jedrilicu. Oko sedam sati ujutro sva tri broda praktički su bila u plamenoj buktinji koja je u spoju s gustim dimom onemogućavala pristup i eventualno spašavanje brodova.

Zbog postupka izvlačenja brodova, rezultati policijskog očevida neće biti poznati prije petka.

RANIJE

Jutros u 07:35 sati policija je zaprimila dojavu kako je na Viru, predio Radovanjica izbio požar na brodu na vanjskome vezu.

Požar su ugasili vatrogasci u 09:20 sati, a prema prvim informacijama u požaru su u potpunosti izgorjela tri broda. Nasreću, nema ozlijeđenih osoba.

Točan uzrok požara i visina nastale materijalne štete utvrdit će se očevidom, izvijestili su iz PU zadarske.