„Ovo je rekordno povlačenje sredstava iz Fonda za sufinanciranje na razini jedne godine", istaknuo je bivši pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Šime Erlić koji je kao aktualni državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije danas u Zadru potpisao ugovore sa svojim bivšim šefom, gradonačelnikom Brankom Dukićem.

Ovim ugovorima financijsku injekciju od preko 12 milijuna kuna dobilo je pet kapitalnih zadarskih projekata - izgradnja komunalne infrastrukture poduzetničke zone Crno, razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcije prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru, Inclusive Play za izgradnju senzoričkog parka u Vruljici, implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT - Zadar Mobility 4.0 (ZUM 4.0) i projekt gradnje nove zgrade poduzetničkog inkubatora na Bilom brigu.

- Riječ je o projektima ukupne vrijednosti više od 103 milijuna kuna. U ovom trenutku traje postupak javne nabave za izvođenje radova na izgradnji komunalne infrastrukture poduzetničke zone Crno, radovi na inkubatoru su u tijeku i idu prema planu, Tuđmanova se gradi, ugovorena je oprema za projekt ZUM, a pokrenuta je i nabava opreme za Inclusive play, poručio je gradonačelnik Dukić koji je, kao i resorni pročelnik Ante Ćurković, izvijestio javnost o aktualnoj situaciji.

Zaključak je kako svi projekti nesmetano idu u čemu je, prema riječima gradonačelnika, važna dobra suradnja s Ministarstvom, posebno otkada je Erlić postao državni tajnik. On je pak istaknuo kako u Zadru nikada nije bilo više kapitalnih projekata.

- Svaki EU projekt provodi se uz obvezu sufinanciranja koja je nekada 15%, a nekada 20%. Ta lokalna komponenta je vrlo važna, a kada imamo veći broj kapitalnih projekata, kao što je to u Zadru, ona često predstavlja veliko opterećenje za proračun. Naime, novci se ne dobivaju odmah na početku, već postepeno tijekom provedbe projekta, a u određenim trenucima, zbog situacije na tržištu, dolazi do poskupljenja radova pa se lokalna komponenta još više povećava. Upravo u tom dijelu putem Fonda olakšava se provedba već ugovorenih projekata, rekao je Erlić najavljujući kako će uskoro pristići i ugovor težak 10 milijuna za tvrtku Eko Zadar u čijoj je ingerenciji izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. 

Tri milijuna kuna danas je dobila gradska tvrtka Inovativni Zadar kao  nositelj projekt gradnje poduzetničkog inkubatora na Bilom brigu.

- Od 24 milijuna kuna vrijednosti projekta EU sufinanciranje iznosi 18 milijuna kuna. Sada se to penje na 21 milijuna kuna, odnosno na 87%. Stoga ćemo za svega 3 milijuna kuna iz gradskog proračuna dobiti iznimno vrijedan objekt za poduzetnike, istaknuo je važnost današnjih ugovora direktor Inovativnog Zadra Alan Kociper.