U Muzeju antičkog stakla u Zadru u petak je otvorena izložba „Projektni natječaj za izradu idejnog rješenja uređenja prostora bivše vojarne u ulici Stjepana Radića u Zadru". Na natječaj je u propisanom roku pristiglo šest radova, a žiri u sastavu Saša Begović, Krešimir Damjanović, Nives Kozulić, Ante Ćurković i Anita Mijić prvu nagradu dodijelio je radu autora Ene Vladislavić, Ivana Maurovića, Dunje Mitrović i Hane Paleka. Drugu nagradu dobili su Lucija Kalogjera i Dora Ivančan, treću X.3.M. d.o.o., itd.

Od izlaska vojske iz tog prostora do danas, ističe predsjednik Zadarskog društva arhitekata Petar Kozina, bivša vojarna profilirala se kao zona centralno-mjesnih funkcija, što se planskom dokumentacijom čitav taj niz godina i sačuvalo. Od početka se prostor doživljavao kao prostorna rezerva za sav onaj deficit sadržaja u gradu. Tako je tu došla i knjižnica i srednja škola i hitna pomoć i trgovački sud i nedavno policija, a evo uskoro i centar za mlade. Svima njima su dodjeljivani tada državni prostori, i zatvoreni i otvoreni. Svaka je institucija sebi po potrebi prostor preuredila ili rekonstruirala, a okoliš ogradila.

- Taj prostor je već dugi niz godina pod povećalom javnosti, dugi niz godina se u njemu događaju pozitivne promjene, korisnici ga sve više i više percipiraju kao svoj dnevni boravak. Zaslugu tome vidimo u akcijama kao što je bila deogradizacija, u borbi za zeleni trg, u nastanjivanju nezavisne kulturne scene, u pozicioniranju gradske knjižnice kao jednog od važnih nositelja kulturne i društvene scene u gradu, u nizu kvartart festivala koji su se tu dogodili i otkrili možda i najveći potencijal ovog prostora, u gradionici koju smo mi kao Društvo arhitekata Zadra proveli na tom prostoru, kaže Kozina.

Evidentno je da se ovim prostorom već dugi niz godina bavi stručna i opća javnost, pojedinci ali i udruge, svi zajedno participirajući u njegovim scenarijima korištenja, a time i participirajući u njegovom oblikovanju i osmišljavanju za budućnost.

Kvaliteta svih šest pristiglih radova bila je iznimna, a žiri su oduševile minimalne prostorne arhitektonske intervencije, osmišljeni scenariji korištenja (cjelodnevni, cjelogodišnji), održivost u smislu ekologije, vizije o budućnosti, razvoju ljudskih potreba i tehnologije, izrazita razina racionalizacije i recikliranja postojećeg gradotvornog tkiva i poštovanje prema jedinstvenom zatečenom urbanizmu.

- Smatramo da je Grad ovim anketnim natječajem dobio dugo očekivanu stručnu valorizaciju ovog prostora, njegovih potencijala, mogućnosti, potreba, a time i priliku da njegov razvoj nastavi voditi u pravom smjeru jer je taj prostor već postao naš dnevni boravak, a želimo da takav i ostane, poručio je Kozina.

Izložba ostaje otvorena do subote, 2. listopada 2021. godine.