Osim što im je svima crtanje omiljeni hobi i usto su ambasadori juniori EPAS programa (Škola ambasador Europskog parlamenta), Simona Perić, Ante Kovač i Lu Ivoš ujedno su inicijatori projekta čišćenja i uređenja okoliša Gimnazije Vladimira Nazora koju pohađaju. Projektom su, kažu, željeli potaknuti stvaranje adekvatnog vanjskog prostora za održavanje raznih izvannastavnih aktivnosti škole, piše Poslovni.hr.

Osim škola s kojima dijele dvorište, u projekt su uključeni i Grad Zadar, tvrtka Nasadi d.o.o. za održavanje javnih površina te gradska Čistoća, a ovaj se mladi srednjoškolski tim nada da će se broj suradnika širiti.

"Željeli smo poboljšati situaciju u okolini i ujediniti sve četiri škole - Gimnaziju Vladimira Nazora, Gimnaziju Jurja Barakovića, Grafičku školu, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna", jasno kaže Simona Perić koja je s ostalim članovima tima projekt uređenja i čišćenja prijavila na UPSHIFT trodnevnu radionicu za mlade od 13 do 19 godina u sklopu programa ZABUM (Za budućnost mladih), koji je pokrenuo Ured UNICEF-a za Hrvatsku i koji s njima u suradnji provodi Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI).

Učenike je o projektu obavijestila profesorica Tihana Magaš koja je i koordinirala prijave timova. Simona, Ante i Lu na UPSHIFT su se, kažu, prijavili iz puke znatiželje, iz čega je nastao jedan od pobjedničkih projekata koji je žiri nagradio s 15.000 kuna za implementaciju rješenja u njihovoj lokalnoj zajednici. Simonin kolega Ante Kovač kaže kako ih, nakon što riješe zakonske prepreke, očekuje konačno uređenje dvorišta škole.

"Budući da je prostor u pitanju pod vlasništvom Grada Zadra, treba nam dozvola za korištenje i preuređenje javnog prostora koju bi uskoro trebali dobiti. Nakon toga slijedi čišćenje dvorišta, košenje trave i neželjenog raslinja, sadnja živice i edukativnog vrta, postavljanje kanti za otpad i reciklažnih kanti te izgradnja i postava klupa", pojašnjava Simona.