Gradska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić očitovala se na temu zadarskog azila na Žmirićima, čije su volonterke, ali i njihovih sto štićenika, šokirali nenajavljeni radovi uz samu azilsku žicu iza koje borave napuštene životinje.

Njezino priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Svi pa i životinje u gradu Zadru podređeni su krupnom građevinskom kapitalu. Zašto? Zato što smo im kao građani to dozvolili.

Sa područja zadarskog azila na Žmirićima zadnjih nekoliko dana dolaze zabrinjavajuće slike, videa i vijesti o radovima, rušenju borova, radu teškim strojevima i slično koji nisu bili javno najavljeni i o kojima volonterke/i azila nisu bile obaviješteni i koji su u konačnici narušili mogućnost rada i normalne brige o psima unutar azila.

Podsjećam kako na tom mjestu godinama, istina na privatnom zemljištu, ali kao jedino rješenje koje je Grada Zadar iznašao, volonterke/i zbrinjavaju pse na način na koji svi možemo biti ponosni.

Na Grad Zadar i njegovu upravu godinama možemo biti zgroženi.

Svake izbore mašu novom lokacijom azila na gradskom/državnom zemljištu i kao civiliziranom rješavanja takvog pitanja u jednom ozbiljnom gradu. Grad Zadar nakon izbora međutim ništa ne radi na tom području.

Do sad su ponavljam, konkretno radili samo volonteri/ke azila, a Grad Zadar je upadao sa raznoraznim ugovorima sa tko zna kojim pružateljima usluga zbrinjavanja pasa i mačaka lutalica, a za koje imam osnovane bojazni kako su se životinje nakon proteka kratkog zakonskog roka uspavljivale, a ne zbrinjavale dugoročno u azilu i kod udomitelja kako se to radi u civiliziranim sredinama.

Kao gradska vijećnica zato tražim na javni uvid sve ugovore Grada Zadra sklopljene oko pitanja zbrinjavanja životinja lutalica od 2017. godine kada je donesen Zakon o zaštiti životinja.

Što se tiče radova na Žmirićima tu pozivam odgovorne kolegice i kolege vijećnike u Gradskom vijeću Grada Zadra da što hitnije pokrenemo postupak za održavanje tematske sjednice Gradskog vijeća o prostorno planskom planiranju Grada Zadra uključujući pitanja investicija u ceste koje provodi državna ustanova Hrvatske ceste uz asistenciju gradskog Upravnog ureda za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Osnovano sumnjam kako spomenuti investicije provode štiteći pozicije korumpiranih "investitora" čiji je krajnji cilj izvlačenje novaca, pogodovanje krupnom građevinarskom kapitalu odnosno njihovim projektima primjerice Vrata Zadra - a ne javni interes.

Podsjećam kolegice i kolege vijećnika kako je cesta kod bolnice također projekt Hrvatskih cesta, kako mi nije jasno koji je nadzor ta cesta prošla (ako uopće je?), budući ne odgovara zakonskim propisima u gotovo ni jednom segmentu. Od završetka ceste 2019. godine o tome se u javnosti nebrojeno puta polemiziralo - ali poražavajuća činjenica je kako cesta tolike važnosti (vjerojatno) i dalje nema uporabnu dozvolu! Mi kao gradski vijećnici/ce o tome nažalost ne znamo.

ODO odnosno DORH, MUP i Ministarstvo prometa ponašaju se kao da za to nemaju nikakvu nadležnost, pa bi naša javna sjednica Gradskog vijeća sa točkama dnevnog reda između kojih i pitanje investicija i nezakonitih rezultata rada Hrvatskih cesta i Gradske uprave u Zadru možda na vrijeme spriječila još jedan urbocid, koji se sa istim akterima priprema na Žmirićima, te napokon riješila pitanje humanog i civiliziranog azila, napisala je Botić.