Povjerenstvo HLK-a za javnozdravstvenu djelatnost podnijelo je Časnom sudu HLK-a zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv liječnice Lidije Gajski zbog povrede ugleda liječničke profesije i kršenja odredbi Kodeksa medicinske etike i deontologije. Naime, kako navode, doktorica Gajski učestalo u javnosti iznosi neistinite izjave o cijepljenju i negira znanstveno dokazane činjenice što nanosi značajnu štetu interesima javnog zdravlja i borbi protiv pandemije. Nadležna tijela Komore su od liječnika Damira Biloglava i liječnice Alme Demirović zatražila očitovanja o njihovim istupima.

Hrvatska liječnička komora zatražila je i od predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića da razriješi prof.dr.sc. Gordana Lauca, molekularnog biologa, s mjesta člana Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske.

- U zadnjih je godinu dana objavljeno više stotina znanstvenih istraživanja o cjepivima protiv COVID-19, koja su dokazala djelotvornost cjepiva. Znanost je usuglašenog stava da cjepiva protiv COVID-19 dokazano značajno smanjuju rizik za teške oblike bolesti kao i za liječenje na respiratoru ili za smrt. Znanstveno je nedvojbeno utvrđeno da njihova primjena donosi neusporedivo veću dobrobit od eventualnih rizika rijetkih nuspojava. Također, HLK se jasno ograđuje od neznanstvenih stavova pojedinih liječnika u javnosti. Javni istupi tih pojedinaca koji se ne temelje na dokazanim znanstvenim činjenicama su netočni i štetni za interes javnog zdravlja. Oni svojim neodgovornim i nestručnim te neistinitim izjavama i tumačenjima jačaju antivaksersku retoriku i kod dijela građana potiču postojeće strahove i nedoumice vezano uz cijepljenje. Njihovi istupi ruše povjerenje građana u medicinu, liječnike i znanost općenito, a HLK ima dužnost na to ukazati, poručuju iz komore.