Od 13. rujna do 17. listopada, pod sloganom "Stvorimo zajedno sliku Hrvatske", traje popis stanovništva, kućanstava i stanova - najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje koje će po prvi put biti provedeno digitalno.

Kako je već poznato, popis obuhvaća tri jedinice - stanovništvo, kućanstva i stanove, a u prvoj fazi, koja traje do 26. rujna, građani se mogu samostalno popisati kroz sustav e-Građani koristeći se popisnim upitnikom u elektroničkom obliku istodobno popisujući kućanstvo i stan u kojem stanuju. Od 27. rujna do 17. listopada 2021. popisivanje će provoditi popisivači na terenu, osobnim intervjuom sa stanovništvom te uz pomoć prijenosnih računala, popisat će sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Cilj je popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova, a njegovi rezultati služe i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja. Provodi se prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom.

Donosimo odgovore na nekoliko najčešćih pitanja građana kako bi vam olakšali proces samopopisivanja koji traje svega dvadesetak minuta, a vremena imate još dva dana!

Što je to CAWI sustav?

CAWI (engl. Computer assisted web interviewing) je sustav za samopopisivanje građana, odnosno intervju napravljen putem web preglednika u obliku upitnika s ciljem prikupljanja statističkih podataka tijekom Popisa 2021.

Kako pristupiti samopopisivanju?

Na mrežnoj stranici https://Popis2021.hr kliknite na poveznicu za samopopisivanje, koja će Vas preusmjeriti na sustav e-Građani. Elektronička usluga NIAS-a (Nacionalnoga identifikacijskoga i autentifikacijskog sustava) zatražit će Vašu autentifikaciju i pristup osobnim podacima. Kada kliknete na ikonu "Pristajem", izaberite vjerodajnicu, registrirajte se, pročitajte uvjete upotrebe, potvrdite da ste punoljetni i pristupite samopopisivanju.

Gdje mogu pronaći Upute za samopopisivanje?

Upute za samopopisivanje dostupne su na mrežnoj stranici https://gov.hr/hr/upute-za-samopopisivanje/2318.

Je li moguće unijeti promjene u popisni upitnik u fazi samopopisivanja?

Ako osoba ne stigne ispuniti popisni upitnik odjedanput, moguće je spremiti unesene podatke te s popunjavanjem nastaviti poslije. Nedovršenom upitniku moguće je pristupiti sve dok traje faza samopopisivanja (faza CAWI). Ako je osoba ispunila i poslala upitnik te joj je sustav dodijelio jedinstvenu šifru, nije moguće unijeti promjene u upitnik.

Mogu li se dva kućanstva popisati s jednom vjerodajnicom?

Ne. Sustav e-Građani automatski prepoznaje osobu koja se prijavila u sustav s pomoću vjerodajnice te je postavlja kao referentnu osobu. Svoje roditelje možete popisati tako da pristupite sustavu e-Građani te se prijavite s pomoću vjerodajnice svoje majke ili oca te popišete njih, njihovo kućanstvo i stan.

Što ako osoba želi promijeniti podatke nakon popunjavanja upitnika i dobivanja jedinstvene šifre?

Uvid u popisane podatke i izmjena podataka mogući su samo za osobu koju je netko drugi popisao. Ako je potrebno promijeniti podatke za osobu koju je netko drugi popisao, treba pričekati popisivača u fazi terenskog popisivanja (faza CAPI).

Popisuje li se svaka osoba iz kućanstva sa svojom vjerodajnicom?

Ne. Jedna osoba iz kućanstva u sustavu e-Građani popisuje stan, kućanstvo i sve osobe u stanu. Osoba iz kućanstva koja popisivanju pristupi s pomoću svoje vjerodajnice postaje referentna osoba te je dužna popisati sve članove kućanstva.

Što ako je e-ispitanik zaboravio popisati jednu osobu?

Pri preuzimanju jedinstvene šifre e-ispitanik treba popisivaču objasniti da je zaboravio popisati jednu osobu te će popisivač u tom trenutku popuniti popisni upitnik za tu osobu.

Trebam li se popisati ako živim u inozemstvu i tko će popisati moju kuću u Republici Hrvatskoj?

Ako živite izvan Republike Hrvatske, ne trebate se popisati. Vaša stambena jedinica bit će popisana u drugoj fazi popisivanja u kojoj popisivači obilaze teren i razdužuju sve adrese u popisnom krugu.

Kako se za vrijeme trajanja Popisa može popisati osoba koja je privremeno odsutna u inozemstvu radi studiranja ili rada?

Osobu koja ima kućanstvo u Republici Hrvatskoj mogu samostalno popisati članovi njegovoga kućanstva u Republici Hrvatskoj prijavom u elektronički sustav e-Građani ili to mogu učiniti u drugoj fazi popisivanja davanjem podataka popisivaču. Ako će osobu popisati njezino kućanstvo u Republici Hrvatskoj, ta se osoba ne mora popisati.

Mogu li unuk ili nećak popisati baku koja živi na drugoj adresi?

Unuk ili nećak mogu popisati baku, ali s bakinom vjerodajnicom.

Može li osoba popisati drugu osobu s kojom nije u srodstvu i ne žive u istom kućanstvu?

Osoba može popisati drugu osobu s kojom nije u srodstvu i ne žive u istom kućanstvu, ali s vjerodajnicom osobe koju popisuje.

Mora li osoba koja je nositelj vjerodajnice biti član kućanstva koje popisuje?

Osoba koja je nositelj vjerodajnice mora biti član kućanstva koje popisuje.

Kako se popisuje osoba koja nije prijavljena u podstanarstvu, a na njezinim je osobnim dokumentima upisana druga adresa?

Osoba se popisuje na adresi na kojoj stvarno živi bez obzira na to što piše na dokumentima i bez obzira na vlasništvo stambene jedinice u kojoj stanuje.

Ako je osoba vlasnik stana koji iznajmljuje, može li najmodavac biti referentna osoba i popisati podstanare?

Osoba koja iznajmljuje stan ne može biti referentna osoba za popisivanje podstanara niti treba popisivati podstanare. Podstanari se sami popisuju na adresi na kojoj stvarno žive i upisuju obilježja stambene jedinice u kojoj stanuju neovisno o tome tko je vlasnik stambene jedinice.

Kako se popisuju studenti?

Studenti koji borave u studentskim domovima ne trebaju se popisivati prijavom u sustav e-Građani. Oni će biti popisani u drugoj fazi popisivanja (terensko popisivanje), kada će popisivači obići sve studentske domove i popisati sve studente kao institucionalno kućanstvo u kolektivnom stanu (studentskom domu). Studente mogu popisati i roditelji u svojim kućanstvima kao privremeno odsutne osobe radi školovanja. Studenti koji su smješteni u podstanarskim stanovima mogu se popisati u prvoj ili drugoj fazi popisivanja kao privremeno prisutne osobe radi školovanja, bez obzira na to što su ih i roditelji popisali kao članove kućanstava u mjestu iz kojeg su došli.

Što nakon samostalnog popisivanja?

Nakon uspješnog zaključavanja i slanja popisnice e-ispitanik prijavom u sustav za samopopisivanje može vidjeti jedinstvenu šifru generiranu u trenutku predaje popisnice koja služi kao dokaz o uspješnoj predaji popisnice i koju će e-ispitanik dati popisivaču pri obilasku popisnoga kruga (pri terenskom popisivanju).

Više informacija dostupno je na www.popis2021.hr!