I dok neki nacionalni mediji već znaju kako će izgledati uvođenje obaveza COVID potvrde s kojom će se jedino moći raditi u zdravstvu i socijali, zadarske bolnice, prema onom što je jučer na novinarski upit rekao ravnatelj Željko Čulina, još nisu dobili naputke.

I to jučer na dan kada se na Zrinjevcu prosvjedovalo, a ministar zdravstva Vili Beroš naciji tumačio kako će bez naknade (plaće)ostati oni koji odbijaju se cijepiti, testirati a nisu preboljeli COVID-19. Oni neće moći opravdati izostanak s posla, govori ministra zdravstva dok sa Zrinjevca poručuju da imaju manjak od 8 000 medicinskog osoblja u zdravstvu.

Hoće li zbog   novog naputka Ministarstva biti izvanrednih otkaza to je sada na razini balona koji se puštaju kao pritisak.

I nadalje će medicinske sestre gubiti vrijeme provjeravajući svakog jutra tko ima papir, a tko će se testirati. Naravno da će ta dodatna testiranja povećati trošak Bolnice, potvrdio je i ravnatelj Čulina.
Zadarska bolnica također ima manjak medicinskih sestara, odlaze i ne javljaju se na natječaje. Međutim, one će i dalje dežurati na ulazu u Polikliniku i biti praktički portiri. Sve to radi korone.

Ravnatelj zadarske bolnice misli kako nova obaveza neće puno utjecati na liste čekanja koje su, znaju svi predugo čekanja za preglede i kontrolu po pojedinim odjelima, a ne smo za CT i MR dijagnostičke pretrage. Dobra je stvar da je zadarsku bolnicu rasteretila biogradska koju su, podsjeća Čulina, opskrbili i dali im stručnu pomoć za tretman lakših COVID pacijenata. Još bolji je potez što je zadarska bolnica među prvima kupila vlastiti PCR uređaj i testira svoje pacijente.

- Tako smo izdvojili veliki broj pozitivnih pacijenata i spriječili širenje virusa, istaknuo je ravnatelj. Lani su testirali sve svoje djelatnike po povratku s godišnjeg odmora, podsjetio je Čulina, što je  također bio dodatni trošak za Bolnicu.

Ravnatelj Čulina najavljuje ponovno testiranje zaposlenika jer nemaju svi papir da su cijepljeni. To su 80 posto uradili oni s viskom stručnom spremom,
70 posto je cijepljenih medicinskih sestara, nešto manje je cijepljeno ostalo nemedicinsko osoblje. U prosjeku 70 posto, kazao je ravnatelj Čulina stanje za zadarsku bolnicu koja ima 1 400 zaposlenih. Tu bi trebalo pridodati rok važenja zaštite cjepiva, one koje su preboljeli koronu bez i s cjepivom te one koji su rizični za cijepljenje...

Hoće li birokratska mjera koja zadire u radna prava, a zbog koje su neki spremni i na otkaze, zaustaviti širenje virusa kako to želi postići ministar zdravstva ili će se povećati broj cijepljenih, pokazat će se.

U zadarskoj bolnici, prema onom što je najavio ravnatelj Čulina, spremni su za rad u novim uvjetima i o tome će pravodobno izvjestiti javnost.

Nažalost, jučer je zadarskoj bolnici s koronavirusom preminuo muškarac u dobi od 90 godina, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd 87- godišnji muškarac. Na respiratoru je i dalje četvero pacijenata.