U OŠ Krune Krstića ovog petak bit će premijerno izvedena glazbeno-scenske igre "Over the Rainbow".  Nažalost zbog korone to nije moglo biti na Lidranu na kojem je škola u Arbanasima htjela izvesti taj jedinstveni glazbeni igrokaz.

On je snimljen u suradnji s Gradskom  knjižnicom na kraju prošle školske godine, a početkom ove bit će izveden u samoj školi. U međuvremenu je petero učenika koji su sudjelovali u tom scensko - glazbenom djelu, već u 8. razredu.

Idejna začetnica i autorica tog djela je nastavnica glazbene kulture Tatjane Zorić.

Izvedba učenika OŠ Krune Krstića odvijala se je u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar, kroz svima poznati film "Čarobnjak iz Oza" i pjesmu iz istog filma "Over the Rainbow". Namjera i želja je bilaq da se učenicima emocionalno približi Holokaust i da ih se senzibilizira za strahote stradanja šest milijuna Židova.

- Pišući tekst, iskoristila sam činjenicu da je pjesma koju su Američko udruženje za industriju zvuka i Američka nacionalna udruga za umjetnost proglasili pjesmom broj jedan u 20. stoljeću,nastala zahvaljujući Židovima: autor teksta je Yip Harburg, Židov, sin ruskih emigranata, a autor glazbe Harold Arlen, Židov, dijete litvanskih emigranata. Premijera filma održala se 20 dana prije početka Drugog svjetskog rata,najvećeg zločinačkog pothvata 20. stoljeća. Sam tekst pjesme govori o univerzalnoj i vječnoj temi - potrazi za zemljom blagostanja i mira, temi prožetoj kroz cijelu židovsku povijest, ali i težnju svakog naroda, otkrila je profesorica Tatjana Zorić.

U ovoj se dramskoj igri "Over the Rainbow" izvodi u dvije verzije: originalnoj iz filma i vrlo popularnoj obradi havajskog glazbenika Israel Kamakawiwoʻole (nagrada Echo za pjesmu godine 1990.), kroz koje upoznajemo likove iz "Čarobnjaka iz Oza" i njihove nedostatke (hrabrost, pamet, srce) koji su svakodnevni i ljudski, razumljivi djeci. Zahvaljujući umjetničkoj vrsnosti autora pjesme, svijet i danas uživa u njihovoj glazbi. Razvoj predstave do kraja,vodi nas u drugom smjeru - upozorenju svima, jer smo svi i odgovorni za strahote koje su se događale kroz povijest, a događaju se i sad...

TEKST/PRATNJA NA KLAVIRU: Tatjana Zorić, prof.
MENTORICA: Tatjana Zorić, prof.

 

ULOGE: Dunja Savić (6a) - Dorothy
Marko Lovrović (6a) - Lav
Emanuela Kalmeta (6a) - Strašilo
Marta Ćurković (5d) - Limeni
Mia Nina Valković (6a) - balerina

Snimanje, obrada slike i zvuka: Ivan Kovač koordinator projekta: Milko Belevski
Potpora: Gradska knjižnica Zadar, Kazalište lutaka Zadar, OŠ Krune Krstića Zadar
Organizator: Američki kutak Gradske knjižnice Zadar i profesorca Tatjana Zorić